keskiviikkona, joulukuuta 10, 2008

Joulukuusi - neulasilla, ilman vai mielikuvituksessa

Isäpuoli-norppa olisi tyytyväinen tästä pohdiskelusta. Olemme jo aloittaneet perinteisen "pakko olla kuusi"/"mitään kuusta ei tänä vuonna tule" -kommunikoinnin. Koskaan ei voi etukäteen tietää mikä on lopputulos. Ei edes vielä jouluaatto aamuna. (Siltä varalta, että tätä foorumia luettaisiin myös siellä kotikinosten tuntuvilla, niin tiedoksi, että olisi todella noloa kun matkustaisin täältä satojen kilometrien päästä kotijoulun ääreen, uusien kuustenkoristeiden kanssa, eikä olisikaan mitään minne ripustaa ne.)
Mutta asiaan. Osittain aihe lähti taas Hannan kanssa keskustellessa täysin toisesta aiheesta, mutta Hanna pohtii parhaillaan onko esim. harvennuskuusia, joita voisi ostaa joulukuusiksi. Muovikuusetkaan eivät nimittäin ole mikään ekologian riemuvoitto. Taloyhtiön yhteinen kuusi voisi olla ratkaisu mutta ei niitäkään ole kaikilla. Vaihtoehdoksi jää ostaa kuusi, ja silloin on kannattavinta ostaa edes kotimainen kuusi, jolloin tuontipäästöt vähenevät, ja tuotetaan samalla suomalaista yrittäjyyttä. Mutta olisiko vielä jokin "pienempi paha" vaihtoehto?
Eräskin muuten ekologinen biologi oli sitä mieltä, että lapselle tekee hyvää viettää aikaa aidon kuusen kanssa. Tietty pointti siinäkin. Etenkin jos perhe ei ole retkeilevää sorttia.
"Mielikuvitus joulu" on ekologisin joulu. Just. Vähän kun taittelisi joulukalenterin sisään lappuja, joista voi voittaa itselleen kodinaskareen tai että joulusuklaan sijaan saakin xsylitol-purkkaa.
Eipä silti. On aivan täydellistä antaa lahjaksi palveluita, harrastuksia tai elämyksiä. Aina lahjojen ei tarvi olla käärittyinä paperiin ja pahviin joita roskikset ovat pian tulvillaan . Eikä ole mitään syytä, miksei joulua voisi viettää vähemmällä vouhotuksella ja pienemmillä eleillä. Silti ymmärrän hyvin, miksi voi olla kiva, että omassa kodissa on elävä kuusi.

Jonkin tasoista keskustelua täällä WWF:n testi puolestaan täällä
Järkevämpiä neuvoja täältä YTV:n kestävää joulua täältä
Kotiliesi käskee rauhoittua täällä

Tärkeämpää kuin täydellinen joulu, on hyvä arki. Juhlan valmistelu ja viettäminen tekee mielelle hyvää mutta kestävä arki on se mikä kantaa. Joulukorttien sijaan voi olla hauskempaa ja tärkeämpää, lähettää ja saada niitä kortteja pitkin vuotta. Myös lahjat tai huomioimiset voivat ilahduttaa enemmän silloin kuin niitä vähiten odotetaan. Joskus tärkeintä on, että on läsnä ja välittää.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuliko se kortti koskaan perille? Se lähetettiin kuitenkin nimen omaan omatunnolle.
Tänä vuonna(kaan) ei tule joulukuusta mutta olen jo kutsunut itseni saarelle ihailemaan joulupuuta, johon tulee kuulemma n.300 koristetta.

Norppa kirjoitti...

Ei tullu! Ja arvaa odotinko mä sitä vielä enemmän sen jälkeen kun kerrottiin, että sellanen on tulossa. Mut ehkä te lähetitte sen vahingossa sille huonolle omalletunnolle..?
300 koristetta kuullostaa jo aivan kohtuulliselta. Tossa kuvassa olevassa, meidän sisäpihalla kuusessa taitaa olla.. eeh, kymmenen..mutta onhan se ihan sympaattinen. :)

Anonyymi kirjoitti...

Mr. Z piirsi vielä siihen korttiin hienoja kuvia, missä on omatunto jne. Hän tulee olemaan myös todella pettynyt ettei kortti löytänyt perille. (osoitekin oli melkein oikein)

Hanna Kopra kirjoitti...

On kuulemma metsästä kerättyjä kuusia. Mitä se nyt tarkoittaakaan. Kenties just jotain "harvennus"kuusta.

Se joulukuusikauppias (pahimmassa skenaariossa monikossa) ovat kyllä tosi ilahtuneita, kun mä pääsen tenttaamaan…

Saisivat markkinoida niitä sillä "Metsästä kerätyllä" tai edes Lähikuusella. Tyyliin: TÄÄLTÄ METSÄSTÄ KERÄTTY SIPOOLAINEN LÄHIKUUSI…

On tääkin nyt vaikeeta. Tai siis menee taas syvien ajatusten kautta henkien taistoksi.

Anonyymi kirjoitti...

Hna, Ehkä sitten aloittaa kevyesti, ja vetää rajan kotimaisen ja tuontikuusen välille. Toi metsästä kerätty kuusi jättää kuitenkin aika paljon liukumavaraa. Ja sitten on vuosi aikaa miettiä kimppakuusen ostamista, tai selvittää missä on luomuin kuusi minkä voi ostaa - VAI ostaako kenties kuusen jolla on työllistämisvaikutuksia juuri tietyllä alueella. Mistä sen tietää vaikka mäkin olisn joulukuusikauppiaana Loimaalla, ja te tulisitte ensi jouluna viettämään koko perhe joulua sinne..?!

MinkkiP: ei se kortti tullut tänäänkään

Anonyymi kirjoitti...

Tää on musta parasta mitä oon pitkään aikaan kuullu: jos ei ole omaa metsää mistä hakea kuusta, voi pohjoisessa ostaa itselleen kuusenkaatoluvan tekstiviestillä - vähän niinkuin miellä ratikkalipun - ja sitten ei muuta kuin sahan/kirveen kanssa metsään kuusta hakemaan. Niin ja taskussa pitää olla se kännykkä mihin "kuusilippu-tekstiviesti" on tullut. Lippu voimassa 24 h.
Hinta alle 5€.
Saisko tätä jotenkin sovellettua tänne etelämmäskin?
http://www.metsa.fi/sivustot/metsa/fi/Metsatalous/Sivut/JoulukuusenvoiostaaLapissamatkapuhelimella.aspx

Anonyymi kirjoitti...

http://www.metsa.fi/sivustot/metsa/fi/Metsatalous/Sivut/JoulukuusenvoiostaaLapissamatkapuhelimella.aspx

Tässä vielä tuo linkki...

Hanna Kopra kirjoitti...

WAU! Mahtavaa nykyteknologian hyödyntämistä! Vielä kun …niin noh. Etelämmässä kuitenkin meno riistäytyisi käsistä ja metsämaat olisivat ruokotonta avohakkuuta tommosen jälkeen.

Ja siiiiiiiis sellai keräilykuusi just olis jo siis hei kommoon tulossa! Jossain se raja aina meneekin, mutta missä. Sitä ei aina tiedä …jos kukaan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...