torstaina, kesäkuuta 13, 2013

Luin kirjan

Sain pitkästä aikaa kirjan käteeni. Se oli jo odottanut tovin lukemista mutta junamatka Turkuun ja takaisin aktivoi lukemaan. Kirja oli Piin elämä. Työkaverini keskustelivat siitä talvella ja suosittelivat, joten lainasin sen "viihdyttäväksi lukemiseksi." Kirjahan on julkaistu jo vuonna 2001 mutta onneksi tarinat ja tekstit eivät kärsi trendituulista.
Lukeminen teki hyvää. Vähän kuin olisi venytellyt pitkästä aikaa. Tai käyttänyt korvatippoina Kodin Putkimiestä.
Teksti tunkeutuu väksisinkin pään sisään. Sitä ei voi "vain lukea" vaan se käynnistyy ajattelunkin. Samaan aikaan teksti tuntuu. Naurattaa. Itkettää. Puistattaa. Saa toivomaan ja ajatuksen karkaamaan. Kuitenkin samaan aikaan ymmärtää lukevansa täysin keksittyä tarinaa käänteineen ja henkilöhahmoineen.
Piin elämän teksti on  paikoin nokkelaa ja tosiaan viihdyttävää. Vaikka kirjan takakansi paljastaa, että päähenkilö selviää, niin loppuun on silti saatu rakennettua ovela käänne, jonka tulkitseminen jää lukijalle. Tarina syleilee eri uskontoja, maalailee kuvia ihmisluonteesta, saa miettimään suhdettamme eläimiin ja vie toivon äärelle. Yann Martelin luomassa seikkailussa on vahvuutta ja rohkeutta. Kukapa ei sellaista välillä kaipaisi elämäänsä.


Linkkejä:
Katri 23 v. Turusta hieman pettyi kirjaan
Kaisa Saalasti taas rakastui siihen
Tarinasta/elokuvasta: pastori Timo Nisula täällä
Elokuva-arvio NYTissä

3 kommenttia:

Nora kirjoitti...

Hei, mahtavaa. Pitääkin laittaa tuo lukulistalle, eli varaukseen kirjastosta.
Haluatteko tulla katsomaan elokuvan meille, kun olen lukenut kirjan? Poppareita, screeni ja fatboyt...

Norppa kirjoitti...

Ehdottomasti ja kiinni veti! Tarkoituksella jätin tuon elokuvan vuoden vaihteessa väliin, koska halusin lukea kirjan ensin. Kirjan lukeminen vähän venyi mutta nyt kiinnostaa "miten ihmeessä tuosta tekstistä v o i tehdä elokuvan" - tekisin varauksen syyskuulle? :)

Nora kirjoitti...

Syyskuu on bueno!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...