perjantaina, tammikuuta 22, 2010

Kiitti vaan pummit

Olen pöyristyneenä seurannut keskustelua turhista sairaslomista. En ole myöskään ollut tietoinen, että työnantajalla on oikeus päättää hyväksyykö hän sairasloman vai ei. Mihin ammattitaitoon perustuen, en ymmärrä.
Hesari on lähtenyt mukavasti lyömään rumpua asian puolesta. Kolmatta päivää luen siitä miten työntekijät ovat yleensä poissa lemmikkihiirensä ripulin aiheuttaman mielipahan vuoksi. Huhhuijaa ja nuijasta päähän!
Oman kokemukseni mukaan suurempi ongelma on ollut työssäjaksaminen ja työntekijöistä huolehtiminen. Sairaslomaa ei ole pitkään aikaa uskaltaneet ottaa oikeasti sairaatkaan, vaan töihin on klenkattu pääkainalossa tai ohutsuoli verta vuotavana. Töihin tullaan räkäisenä ja tuodaan samalla kaikki tarttuvat taudit  muiden nautittavaksi. Jos sitten eivät voimat ole riittäneet pelipaikalle siirtymiseen, tehdään töitä etänä. Välillä käydään oksentamassa, ja sen jälkeen taas koostetaan reippaana asiakkaalle raporttia.
Työnantajalla on oikeus osoittaa sairaalle työntekijälle helpompia töitä.. Eeeh? esim. jos puoliso ja lapsi menehtyvät autokolarissa ja työntekijä tästä pahoittaa mielensä, niin normaalisti arkkitehtinä toimiva henkilö laitetaankin lähetiksi?  Tai jos kärsit pahasti levinneestä atooppisesta ihottumasta niin esittelet levinnäisalueet esimiehellesi, joka osaa lääkäriä paremmin arvioida, pystytkö tekemään töitäsi vai pitäisikö sinun kenties hoidattaa sairautesi työpaikan ulkopuolella.
Työntekijän jonka mieli sairastuu, kehoittaisin katkaisemaan jotakin. Suomalainen työyhteisö arvostaa kipsiä. Kipsi on oikean sairauden merkki, ja silloin saa olla sairauslomalla. Kipsiä ei esimieskään epäile vaan saattaa jopa hyväksyvästi lohkaista jotakin "tekevälle sattuu tyyppistä". Uupuneelle sanotaan vain näkemiin.
Keskustelu on noussut ilmeisesti pienen marginaaliryhmän aikaansaannoksista. Aina kun on järjestelmä, aina on myös sen kiertäjä. Artisti maksaa.
Kiitti vaan laiskan pulskeat pummit. Muistan kyllä miten eräskin rakennusalan tähtitimpuri vietti kesänsä Hietsussa sairaslomalla. Kävi vain parin viikon välein hakemassa saikkua heikkoon selkäänsä ja taas kesä maistui! Me toiset nahistuimme toimistoissamme neljän seinän sisällä pitämässä kansantaloutta pystyssä. Hieman kateellisina toki.
EK on kuulemma ehdottanut palkan poistamista työssä uupuneilta. Kun tekijä laitetaan ylittämään resurssinsa ja tekemään liian kuormittavaa työtä, niin sekö siinä auttaa, että tökätään tyyppi kotiin sängyn pohjalle rahattomana..? Sillähän se suomen kilpailukyky ja innovatiivisuus lähtee taas uuteen nousuun.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Terveiset saikulta... MinkkiP

Norppa kirjoitti...

Ei varmaankaan tuntunut siltä, että esimiehen olisi tarvinnut arvioida sairauden laatu? Paranemista!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...