maanantaina, lokakuuta 30, 2006

Pandoran lipas on transformaatiomyytti

Pandora on kreikkalaisessa mytologiassa maailman ensimmäinen nainen, jonka Zeus loi rangaistakseen ihmiskuntaa ja Prometheusta tulen viemisestä.

Ennen kuin Prometheus sidottiin kallioon, hän varoitti veljeään Epimetheusta ottamasta lahjoja jumalalta. Epimetheus ei kuunnellut ja Pandoran saavuttua rakastui tähän. Epimetheus käski Pandoraa olemaan avaamatta tämän mukana ollutta lipasta, mutta Pandoran uteliaisuus voitti ja hän avasi lippaan vapauttaen kaikki maailman vitsaukset. Siihen asti ihmiskunta oli elänyt paratiisimaisesti ilman murheita. Pandora sulki lippaan, jolloin sisälle jäi ainoastaan toivo. Maailmassa oli nyt pelkkää synkkyyttä kunnes Pandora avasi lippaan taas, ja vapautti toivon.

Pandoran lippaaksi verrataan asioita, jota ei kannattaisi kokeilla. Kokeilusta seuraa ikävyyksiä. Ihmisellä on luontaista uteliaisuutta ja houkutusta uusien asioiden kokeiluun. Kuuliainen ihminen säästyy ikäviltä seurauksilta. Tätä ristiriitaa kutsutaan pandoran lippaaksi.

Wikpedia auttaa kun historian opettaja on ollut mielenkiinnoton.
Teksti: Tämä artikkeli käsittelee taruhahmoa. Älä myöskään unohda Pandoraa, Saturnuksen kuuta:

1 kommentti:

Hanna Kopra kirjoitti...

"Ennen kuin Prometheus sidottiin kallioon--" Siis elettiin apratiisissa?! Mutta ei juu kannata takertua pikkuseikkoihin.

Emme unohda Saturnuksen kuita emmekä sitä, että pitää olla kuuliainen vaikkakin vähän radikaali ja tottelematon, kuten Erkki Vauramo.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...