sunnuntaina, joulukuuta 31, 2006

Lajiesittelyssä: SUSI

Alkaneen vuoden kunniaksi, blogi aloittaa myös lajiesittelyn. Aloitamme suomalaisesta sudesta.
Viikonloppuna tuli puhetta sudesta, ja paremmin tietämättäni sanoin että voi olla että jos itse asuisin susialueella, eivätkä lapseni voisi kävellä kouluun tai leikkiä lähimetsissä, niin saattaisin suhtautua vähän nyrpeämmin kotipiirissä jolkottelevaan harmaaturkkiin. Saatika jos se olisi jo toista kertaa syönyt päivällisekseen oman tai naapurin rekun, niin pinna voisi olla jo melko lyhyenä. Mutta hyvä se on täältä kaupungista näitä susijuttuja pohdiskella.


Susi (Canis lupus)

Koko: ruumiin pituus 100-150 cm, hartiakorkeus 70-90 cm, paino yleensä 20-50 kg. Urokset naaraita suurempia.

Esiintyminen: Suomessa tällä hetkellä noin 200 sutta. Kanta painottuu Itä-Suomeen.

Ravinto: hirvet tärkeimpiä saaliseläimiä, mutta saalistavat myös myyriä, sopuleita, jäniksiä, lintuja, peuroja ja poroja. Hyödyntävät myös haaskoja.

Elintavat: sosiaalinen laumaeläin. Lauma koostuu yleensä johtajaparista ja niiden eri-ikäisistä jälkeläisistä.

Jälkeläiset: syntyvät touko-kesäkuussa. Yhdessä pentueessa on tavallisesti 3-6 pentua. Vain johtajapari lisääntyy, mutta koko lauma huolehtii pennuista.

Susi ja koira: erottaminen toisistaan joskus vaikeaa. Suden häntä riippuu usein suorana ja silmät ovat vinot. Suden etutassut ovat takatassuja kookkaammat.

Susi ja ihminen: Suden pääsee näkemään vain hyvällä onnella, sillä sudet karttavat ihmisiä tarkoin. Suden ainoa vihollinen on kuitenkin ihminen.

Suomen metsissä jolkottelee tällä hetkellä noin kaksisataa sutta. Susikantamme keskittyy edelleen Itä-Suomeen, mutta yksittäisiä susia on vaeltanut asustamaan myös länsirannikollemme. Viime vuosina on muutama pentuekin nähnyt päivänvalon Länsi-Suomessa, mutta sieltä puuttuu silti yhä oma elinvoimainen kanta. Susikannan leviämistä ja vahvistumista estävät niin ihmisten asenteet kuin laiton metsästyskin. Nyt Suomen heikkoon sudensuojeluun on puututtu jo EU:nkin taholta

Susien kohdalla salametsästystapaukset tulevat käytännössä ilmi ainoastaan silloin, kun kaadettu eläin on sattunut olemaan Riista- ja kalatalouden tutkimuskeskuksen (RKTL) radiopannalla merkitsemä susi. Koska näiden eläinten liikkeitä seurataan jatkuvasti lähettimen avulla, voidaan kuolleetkin eläimet löytää. Joskus tutkimussusienkin ruumiiden löytäminen on silti kiinni pelkästä sattumasta: pannoitetun Milla-suden ja sen kumppanin ammutut ruumiit löytyivät rantaan ajelehtineina merestä, jonne ne oli heitetty painot jaloissaan. Syyllisiä ei tässäkään tapauksessa saatu kiinni. Laajempi artikkeli.

Tämä nyt vain pienenä linkkinä siitä että ensi vaikutelman voi tehdä vain kerran. Ja Helsingissä asuu tällä hetkellä ihminen joka luulee että olen kapitalismia rakastava, amerikkaa ihannoiva susien tappaja...



7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ai kato, Tanja on ollut sun inspiksenä kuiteskin kans. Siis ainakin alitajuntaisesti. Mairesta se on tosi jees.

(Siis Nooran luona asuu Tanja Karpela, ei sama kuin se Saarela, joka on susi. Siltä puuttuu häntä.)

Mutta toi on silleen just ikävää, että luulisi 200 suden mahtuvan jonnekin rajaseuduille. Miksei ne mahdu tai siellä pysy on myös hyvä ja sangen mielenkiintoinen kysymys.

Jos joku susi kävisi Mairen kimppuun, niin kyllähän sen tietäisi miten kauhee lynkkausmeininki siitä tulisi...

Mutta kuitenkin jotenkin tuntuu, että sitten kuitenkin jossain ihmisen suunnalla ja sen levittäytymisessä on paljon vastauksia.

Toisaalta. Joskus muuutama satavuotta sitten Laajasalossakin sudet jahtasi hevosrekiä, että mitä mä jeesustelemaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ai niin. Jos kohtaa ton ekan kuvan näköisen kaverin vaikka hiihtopolulla, niin uskooko se jos sille vaan sanoo: "No höpsisköpsis, älä nyt viitti hei. Solidaarista päiväähän mä sullekin toivon"?

Norppa kirjoitti...

Mut siis häntä on tallella! Ja vielä ihan esilläkin. Susi Tanja Karpela ei ole siis hukannut sitä, se vain kulkee messissä irtoversiona.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä jos hännästä tekisi korviksen?

Norppa kirjoitti...

Tai ovikoristeen?

Anonyymi kirjoitti...

Hy-vä ideé! Tanja Karpelan vanha häntä esim. kauniissa oranssissa narussa Backom-Tölön ovessa on ...joillekin reviirin merkki tai salamerkki, joka kertoo että ...sisällä asuu susien A) kesyttäjä B)Susien kaataja C)Erämaiden tainnuttaja tai D)Joku h... hassu.

Ennigeis. Mä kannatan! Löytää Mairekin entistä paremmin oikean oven. Kahdesta kun voi jo valita.

Janne kirjoitti...

Joo, tuossa olin juuri Ylöjärven Metsäkylässä röökillä ja ihmettelin että joltain on koira karannut. Menin katsomaan lähempää niin susihan se perkele oli :D
Yks vinkki mistä kans erottaa suden ja koiran on se että susi kävellessään pitää selän niin suoranan että siihen voisi pistää kahvikupin eikä se läikkyisi.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...