tiistaina, maaliskuuta 27, 2012

Hei hei Saimaannorpalle?

Khayriltä tuli pyyntö, että voisin nostaa tämän ajankohtaisen asian esiin, joten kaivoin bloginäppäimistön esiin välittömästi. Aihe, norpat, oli muutenkin mielessä eilen.
Kerrataanpa taas. Norppia on Suomessa tällä hetkellä alle kolme sataa. Sillä ei pitkälle polskutella. Vaikka -90 luvun pahimmasta pohjasta ollaan noustu, on laji edelleen vaarassa kuolla sukupuuttoon.
Mikä merkityksellisintä, se on kiinni meistä. Ei ole kyse Amazonin perhoslajikkeesta, joka häviää, koska tuolla jossakin kaukana ahneet metsäyhtiöt hakkaavat sademetsää. Saimaannorppa on meidän eläimemme. Laji joka on meidän vastuullamme.
Mikäs juuri nyt on sitten hätänä? Kuuttien eli norpan poikasten kalanpyydyskuolleisuus. Helmi-maaliskuun aikoihin syntyvät kuutit voivat päätyä valitettavasti kevättalvesta kalastajien verkkoihin.  Nyt tätä mahdollisuutta halutaan kasvattaa:
" Saimaalla on haettu poikkeuslupia verkkokalastukselle saimaannorpan keskeisillä elinalueilla. Alueet ovat juuri niitä rantavesiä, joissa kuutit mielellään ruokailevat. 23 Saimaan osakaskuntaa on jättänyt yhteisen hakemuksensä Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle. ELY-keskus on ilmoittanut antavansa päätöksensä asiasta tämän viikon torstaina.  "
Jos on tehty luonnonsuojelullinen päätös siitä, että jotakin lajia suojellaan ja sen kanta elvytetään, niin miksi ihmeessä annettaisiin päätökseen poikkeuslupa. Kanta on edelleen äärinmäisen uhanalainen ja jos verkkokalastus taas sallitaan, niin saamme heittä Hei heit ainakin kymmenelle poikaselle - ja pian ehkä lopullisestikin Saimaannorpallemme .3 kommenttia:

Joku kirjoitti...

Ei pitäisi ihmisen saada sotkeutua luontokappaleiden asioihin,
eikä luontokappaleen ihmisten ansoihin.

Khayr kirjoitti...

Torjuntavoitto! ELY-keskus hylkäsi kaikki 23 poikkeuslupahakemusta, hienoa! Onneksi löytyy suoraselkäisä virkamiehiä, jotka ottavat suojelun tosimielellä.

Kiitos myös sinulle, kun nostit tätä aihetta esille! Kaikki julkisuus saimaannorpan eteen on tarpeen.

Norppa kirjoitti...

Joku, näinpä juuri.

Khayr, ilolla luin myös tuosta päätöksestä.
Ja kiitos itsellesi kun tulit kommentoimaan tänne. Toivottavasti tästä tulee paras kuuttivuosi aikoihin! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...