sunnuntaina, elokuuta 15, 2010

Sata tavaraa vähemmän ja kuusi vaatetta

Kaikki roinaihmiset tietävät, kuinka ihanalta tuntuu kun saa siivottua kaappinsa tai tyhjennettyä ullakkonsa. Kun kirpputorille lähtee kymmenen laatikon kanssa ja tulee kotiin vain kahden kanssa, on olo kevyt ja hyväntuulinen.
Elämän hidastamisesta ja yksinkertaistamisesta on puhuttu pitkään. Joka kuukausi jossakin naistenlehdessä kerrotaan ihmisestä, joka on lähtenyt oravanpyörästä maalle puuvenettä rakentamaan tai lampaita kasvattamaan. Yhteistä näille ihmisille on, että he ovat äärinmäisen tyytyväisiä valintaansa. He myös nukkuvat paremmin.
Luin New York Timesista artikkelia kuluttajakäyttäymisestä. Myös Yhdysvalloissa kuluttajat ovat huomanneet kuinka jopa tavaran antaminen pois ja pienemmät tulot voivat tarkoittaa enemmän iloa ja vähemmän stressiä.
Tutkimusten mukaan kuluttaminen kokemuksiin pitää onnellisempana pidempään kuin pelkkä tavaran ostaminen. Aivan loogista. Jos ostan seitsemällä eurolla lipun museoon, voin puhua siitä vielä jälkeenkin päin näkemästäni ja kokemastani. Jos taas ostan seitsemällä eurolla uuden topin. No, minulla vain on se.
Tästä se sitten lähti. Tiesin heti kenelle laittaa viestin ideastani. Judelle. Sähköpostissani luettelin myös muut osallistujat, joiden arvelin suostuvan. - vaikka vuodet ovat osoittaneet, että jotkut "hyvistä ideoistani" ovat saattaneet olla hieman haasteellisempia mitä toiset.
Syyskuun aikana vähennämme kodeistamme sata tavaraa. Eräs osallistujistamme pääsee helpolla, hän nimittäin epäili, ettei hänellä olisi edes yhteensä sataa tavaraa tällä hetkellä. Syyskuun ajan pitää myös tulla toimeen kuudella vaatteella. Alus- ja urheiluvaatteita ei lasketa. Eikä myöskään asusteita. Tässä kohdassa eräs osallistuja kysyi että "pitääkö siis ostaa lisää vaatteita?".
Mukaan ryhmäämme mahtuu. Tervetuloa osallistumaan ja haastamaan muitakin mukaan. On kiinnostavaa kuulla mistä tavarasta "ei vain voi luopua" ja mitkä tavarat lähtevät heittämällä. Olen jo vilkuillut kotona ympärilleni sillä silmällä. Kymmenen ensimmäistä löytyy helposti mutta sen jälkeen joutuu jo pohtimaan. Mielenkiintoista.

Lisää sadasta tavarasta ja kuudesta vaatekappaleesta.

Urbaani oranki on myös pohtinut
aihetta.

Simple living

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...