perjantaina, heinäkuuta 29, 2011

Siilin eleganssi ja Lainaa vain

Olen aiemminkin harrastanut kirjaston Viikon laina -hyllykköä ja näin myös tänään. Luin juuri Siri Hustvedtin Amerikkalaisen elegian sekä Marquirite Durasin Kello puoli yksitoista kesäyönä. Kummatkin olivat omalla tavallaan onnistuneita valintoja. Amerikkalainen elegia laaja ja yksityiskohtainen, Kello puoli yksitoista kesäyönä taasen puolestaan kuvaileva ja tunnelmassa viipyilevä.
Tänään kaipasin jotain kevyttä mutten turhaa. Voiko sellaista haluta? Mietin eikö mikään kiinnostava tai tärkeä voi olla hauskaa. Pitääkö kaiken olla aina niin kovin vakavaa voidakseen olla aidosti mielenkiintoista.
Uskalsin kuitenkin toivoa Viikon laina -hyllyköstä vastausta toiveisiini. Löytyikin. Valitsin Muriel Barberyn(never heard) Siilin Eleganssin sekä Renate Dorresteinin(never heard) Lainaa vain. Toinen kertoo pariisilaisen kerrostalon ovenvartijasta ja samassa talossa asuvasta 12-vuotiaasta itsemurhaa hautovasta tytöstä, toinen aivovaurion saaneesta Igorista. Ratkiriemukasta siis. Mutta Lainaa vain -kirjan takakannessa luvattiin, että kirja on heti hauska, mikä jo lupauksena on sen kokoinen, että se riittää syyksi lainaukseen. Siilin eleganssin sisäkannessa  puolestaan luvattiin sen olevan ihastuttava tarina, mahtava yhteiskunnallinen satiiri mutta myös älykäs opas taiteeseen ja filosofiaan, joten miten tällaiset voisi jättää hyllyyn. Ei mitenkään.

Leena Lumi suosittelee Siilin eleganssia hiihtolomalle.
Ina Ruokalainen Savon Sanomissa Siilin eleganssista.
Renate Dorrestein on hollannin nimekkäimpiä kirjailijoita HS.fi

4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Siilin eleganssia juuri suosittelikin toinen täällä asuva suomalainen.Itse asiassa se taitaakin olla suomalaisen kirjaston valikoimissa,joten pitää kysyä onko sitä siellä.

Norppa kirjoitti...

Yaelian, suosittelen lämpimästi! Se oli viihdyttävä, kaunis, hauska ja saattaa saada jopa kyyneleet silmiin. ;)

Joku kirjoitti...

Onko siilin eleganssi lainaa vain? (Siinä on kyllä kirja - ensin mainittu - jolla on niin kiehtova nimi, että jo sen vuoksi se tekee mieli lukea.)

Norppa kirjoitti...

Nyt Joku en ole aivan varma ymmärsinkö kommenttiasi mutta Siiin eleganssia suosittelen ehdottomasti - sellaiseksi "kauniiksi viihtymis/tunnekirjaksi" ja Lainaa vain -kirjaa suosittelen myös koska se oli tarinaltaan taas täysin erilainen mitä olen lukenut vähään aikaan. Myöskin viihdyttävä, tosin hieman mustahkon huumorin sävyttävänä.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...