lauantaina, marraskuuta 14, 2009

Haista kukkanen, spray-pertti


Julkisivuremontin valmistuessa mietin montako päivää menee että ensimmäinen spraymaalisuihkaus on vaaleassa seinässämme. Taisi siinä mennä kolme kuukautta. Eilen huomasin, että spray-pertti oli vihdoin löytänyt luoksemme. Sitä ennen oli luonnollisesti jo sotkettu ikkunalautoja, ovea, sähkökaappeja yms. mutta ystävällisesti jätetty seinät rauhaan. Pidin sitä yllättävän fiksuna.
Mitä graffitistit ovat? Sitä en osaa sanoa mutta sotkeminen polttaa käämit. Jos nyt kysyttäisiin Suvilahteen, tai minne tahansa rakennettavasta vapaasti graffitiaidasta niin äänestäisin jyrkkää eitä. Pitäisin huolta, että kertoisin mielipiteeni myös lähipiirin korville, ja kannustaisin heitä tekemään samoin. Käskisin tägäri-porukan rahoittamaan maalirahoillaan oman aitansa. On paljon harrastajaporukoita jotka tekevät talkoita ja rahoittavat itse harrastuksiaan. Pieninkään ymmärrykseni tälle jengille lähti eilen.
Kyllä, tiedän, ettei kaikkia pidä tuomita. Piirit ovat Helsingissä pienet. Kaikki tietävät kaikki. Ostajat, myyjät, tekijät, näkijät, kopioijat, vahdit, poliisit. jne. Piiri pieni pyörii. Kehottaisin osaavampaa jengiä laittamaan pikku puuhastelijat kuriin.
Graffitismi on osa ankean kaupunkikuvan kirkastamista. Kyllä kirkastui kun vaivalla kunnostetun 30-luvun talon seinään vedettiin punainen aivokäyrä. Samalla kustiin kaikkien talossa asuvien muroihin.
Tänään ei huvita silittää radan varressa reppuselässä kulkevan spray-pertin päätä. Kun luen heidän itkuaan siitä miten "viranomaiset ja vartijat" käyttäytyvät kurjasti, en huomaa että kukaan teistä, yhdessäkään kirjoituksessa miettisi että "no eihän se nyt ole ihan reilua ja kivaa sotkea ihmisten kotien seiniä".
Olen pahoillani jos Pertiltä jäi sormiväri-vaihe tarhassa väliin, tai kotona tuli tukkapöllyä tapettiin kuulakärkikynällä piirtämisestä mutta asiat selviävät puhumalla. Omat sanani sinulle löytyisivät kyllä helposti, kompaktiin muotoon pakattuna.
Tänään tuntuu aivan kohtuulliselta, että rysän päältä kiinni jäänyt sotkija (huom. ei taiteilija) viedään suoraan kisiksen juoppoputkaan, ja siitä muutamaksi päiväksi miettimään Pasilaan. Töhriminenhän on laitonta. Mitä sitä odottaa kiinni jäädessään? Toruja?
Mistä tämä suvaitsemattomuus, ahdasmielisyys ja kapean ajattelun maailma johtuu? Juuri näistä spray-perteistä. Tätä ennen olen kannattanut vapaita graffitiaitoja, vastustanut vapaata virkavaltaa (esim. vartijoiden holtittomuutta) sekä kannattanut aktivismia ja osallistumista yhteiskunnan kyseenalaistamiseen. Tunnen myös muutaman ihmisen, jotka ovat tehneet todella upeita grafiitimaalauksia, joita mielelläni kutsun taiteeksi ja ihailen heidän tekniikkaansa. Mutta koska spede-petterit käyvät sotkemassa ympäristöä, josta yritetään pitää huolta, alkaa sympatiani valua kuin hiekka tiimalasissa. Pistäkää pellet kuriin.

6 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

No hyvä että saatiin kiinni,ehkä pistää tyypin miettimään.Todella ärsyttävää ja kurjaa tuollainen sotkeminen,täälläkin niitä on jossain paikoissa...

Anti Sport kirjoitti...

Sä olet nyt vähän tuohtunut. Selvästi.

Ansa kirjoitti...

Selvästi!

Prepe kirjoitti...

Niin se vaan konservatiivisuus ja suvaitsemattomuus alkaa nostaa urheaa päätään myös Norppa sun habituksessa. Sitten on vielä tää nykynuorten musiikki joku on hirveetä renkutusta. Ja kato miten ne pukeutuukin. Aivan hirvittäviä lökäpöksyjä ja tytöilläkin niin vähän vaatetta että saavat vielä virtsarakon tulehduksen...

Norppa, Noora kirjoitti...

Nooh, myönnettäköön, että ehkä nyt taisin hieman reagoida vahvasti tähän asiaan.
Sitä vain naivina maalaistyttönä toivoo että kaikki mahtuisimme samaan kaupunkiin iloinemme,suruinemme, toiveineimme ,kaikkine päivineen..
Eiväthän nuo sähkökaapit ole minustakaan kaikkein kauneimpia olleet, voin ymmärtää myös pysäköintiautomaattien ja liikennemerkkien koristelun.(rumaa ja lapsellista, mutta jollakin tavalla yhdistettävissä yhteikuntaan ja sääntöihin)
Olin myös iloinen kun julkisivuremontin jälkeen oli sotkettu vain ikkunalautoja, portteja mutta ystävällisesti, ei seiniä.
Ulkonäöstä päätellen voisi kuvitella meidänkin talossa asuvan enemmän anarkisteja kuin virkavallan palvojia - mutta - jos aikuisen nuoren tarvitsee käydä tarkoituksella sotkemassa toisten seiniä - voisin taipua jopa yhteistyöhön virkavallan kanssa.. Jonkunhan ne nippusiteetkin pitää ojentaa.

Anonyymi kirjoitti...

CNC..siinä täytyy olla jokin suurempi viesti. Taiteilija vain yrittää ilmaista omaa pahaa oloaan ja on varmasti väärin ymmärretty herkkä instrumentti.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...