tiistaina, syyskuuta 29, 2009

Katuvalot - ikuisuuskysymys

Sain Vihtiläiseltä lukijalta pyynnön kirjoittaa heidän kotikuntansa hävyttömästä sähköntuhlauksesta. Kieltämättä, ei ollut mukava katsella täydessä päivänvalossa loistavia katulamppuja. Helposti jää tunne, että vaikka itse sammuttelisit valoja, tai jättäisit sytyttämättä, kaikki se säästö menee hukkaan, kun kunta tai kaupunki pistää sähköä löyhästi menemään. Eikä saa aina lähteä soitellen sotaan, saattaapa hyvinkin olla että kyse oli esim. korjaustöistä, joilloin valoja joudutaan pitämään päivälläkin päällä. Yötyönä se vasta kalliiksi tulisikin.
Mutta kyllä valojen päällä pitäminen saa yksilön tuskastumaan. Yritä tässä sitten kannattaa jotain roska päivässä -liikettä, kierrättää ja käyttää vähemmän energiaa, jos katuvalot porottavat pitkin kylien raitteja aivan turhaan! Ongelmaan kyllä on ratkaistu jo Tampereella - lamput voi sytyttää ta sammuttaa internetissä.
Toinen seikka on, että kaikki haluavat säästää sähköä kustannussyistä, mutta eikö sähköä voisi säästää myös ympäristösyistä. Ei vain siksi, että taloustilanne on tiukka, vaan siksi että sähkön ja yleensäkin energian säästäminen on hyväksi, ympäristölle. Meille.
Tästä tulikin mieleen, että taidan heittää pienen sähkönsäästö -haasteen muutamalle ystävälle... Pelkän suomalaisen ruuan viikostahan on jo aikaa. Mutta koitetaan me saada kaikki kunnissamme edes isot valot sammumaan vaikka pienet kansankynttilät palaisivatkin!


Samaan aikaan kun päivänvalossa loistavat katulamput, Vihdissä ollaan haikailtu yövalaisun perään.Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...