perjantaina, huhtikuuta 23, 2010

Valio panostaa luomuun

Olen ilolla seurannut Valion luomutuotteiden mainontaa. Kyse ei olisi siitä, että riehaantuisin eritysesti juuri Valion myynnin lisäämisestä vaan siitä, että koko sivun ilmoitukset informoivat samalla kuluttajaa, että keittiön perustuotteita on saatavana luonnonmukaisesti tuotettuna myös aivan tavallisesta kaupasta. Oman lisänsä antaa, jos samaan ajatusketjuun liittää vielä eläimen hyvinvoinnin ja kestävämmän tuotanon.
Kukapa ei haluaisi juoda tilan maitoa, jonka vasikka saa olla emänsä kanssa, lehmät menevät lypsettäväksi kun ne haluavat, mansikit ja mustikit pääsevät myös makuulle ja niillä on tilaa liikkua?
Ei geenimuuntelua, ei kemiallisia lannotteita, ei keinotekoisia aromeita tai värejä - miksi joku haluaisi juoda muuta kuin luomumaitoa?

6 kommenttia:

Nora kirjoitti...

Parasta on, että Valiolla on myös laktoosittomia luomutuotteita.

Mari Koo kirjoitti...

Ei geenimuuntelua, ei kemiallisia lannotteita, ei keinotekoisia aromeita tai värejä - miksi joku haluaisi juoda muuta kuin luomumaitoa?

Siksi, että "tavismaito" on halvempaa? Usein kuulemani kommentti liittyy nimenomaan hintaa. Ja eräs tuttuni kertoi, että heidän perheessään juodaan kolmenlaista maito: lapselle luomua, äidille laktoositonta, isälle tavallista. Että ei isälle kannata sitä luomua ostaa, kun se on 50 senttiä kalliimpaa...

Tai sitten ei halua juoda maitoa ollenkaan, koska karjantuotannolla on joka tapauksessa suuremmat ekologiset vaikutukset kuin kasvipohjaisilla tuotteilla?

Hlökohtaisesti olen pyrkinyt maitotuotteiden vähentämiseen juuri kokonaisekologisista syistä. Mutta silti olisi tietysti mahtavaa, että luomu olisi normaalein tuotantotapa. On se niiden lehmien mukavuuden lisäksi myös ilmastonmuutoksen kannalta parempaa kuin ns. normituotanto.

Jos vielä saataisiin ne luomulehmät luomulihaksi asti: teurastusketju tökkii pahasti siinä kohdin eli suuri osa luomumaitoa tuottavista naudoista päätyy tavalliseksi lihaksi.

Norppa kirjoitti...

Totta kai raha on merkittävä vaikutin, etenkin kun sitä ei ole. Joskus vain tuntuu, että kotitalouksissa joissa muuten harrastetaan kuluttamista, ei olla valmiita maksamaan puhtaammasta maidosta 50 senttiä enempää.
Pitäisikö esim. luomumunien, jossa makukin on parempi, maksaa saman verran kuin rääkkäämällä tuotetut tehomunat?
Eikä maitoa olekaan pakko juoda. Valion otin esimerkiksi koska itse olen tuskaillut luomutuotteiden löytämisen kanssa, ja mitä enemmän tuotteista tiedotetaan, sitä useammin kuluttaja osaa niitä kysyä, ja kauppiaskin ottaa ne valikoimiinsa.
Omissa lähikaupoissani nimittäin ei ole luomujuustoa, ei luomujugurttia, eikä tuota luomuappelsiinimehuakaan..
Svarfvarsin tilalta saa muuten luomumakkaroita, ja olisi hauska jos niistä tulisi tänä kesänä hitti. "Paremman elämän grillimakkarat" :)

Nora kirjoitti...

Mä olen anakin huomannut, että puhtaampaa ja maukkaampaa ruokaa tulee syötyä vähemmän. Tämä tarkoittaa sitä, että tulee ostettua myös vähemmän ja rahaa menee ihan saman verran kuin "tavalliseen" ruokaan.

Tulevaisuudessa sitä paitsi kustannukset laskevat puhtaan ruuan takia. Ei tule sairauksia, ei mene rahaa kemikaaleihin, kun iho voi paremmin ja toisinpäin voi jopa tienata, kun on pirteämpi ja tehokkaampi.

Nimetön kirjoitti...

Norppa,

Onko tästä tullut joku luomublogi? Missä on se ajankohtaisten tapahtumien viiltävä kommentointi ja erilaisten nykytilojen haastaminen?

- Fog

Norppa kirjoitti...

Fog, kiitos palautteestasi, kaikki lukijapalaute on tärkeää ja se huomioidaan.
Kun on parin vuoden aikana jo haukkunut kaikki, niin pelkää helposti kuullostavansa rikkinäiseltä äänilevyltä - mutta olet oikeassa - ydinvoimalalupia jaetaan, hallitus pitää ylimielisesti kiinni menettelytavoistaan, kerjäläiset ovat polvillaan entistä suurempien kauppakeskusten ovien edessä, vanhukset sidotaan sänkyyn, lapset otetaan huostaan ja ennätysmmäärä yhä nuorempia lopettaa elämänsä ennen aikaisesti. Kyllä näiden kirjoitusten kärkeä on taas teroittaa.
Puhdas ruoka on silti tärkeää. Kaikki ympärillämme ja siitä mitä olemme, lähtee luonnon kunnioituksesta. Se heijastuu meihin, lapsiimme, yhteiskuntaan - se miten hoidamme heikoimpia kertoo enemmän meistä kuin kelkasta tipahtaneista. Eikö?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...