tiistaina, huhtikuuta 20, 2010

Voihan Vennamo!

Meille 70-luvulla syntyneille havainnot pääministereistä ovat hahmottuneet sukunimistä Sorsa ja Holkeri. Jälkinmäinen joi kahvia ja söi onnekseen silakkaa. Ehkä tuo silakka teki juuri sen, että muisti toimi paremmin kuin nykyisellä viranhaltijalla.
Koin eilen räväkän ja hillittömän hauskan poliittisen muistinvirkistyksen. Näin Koko Valtakunnan häirikön - Helsingin kaupungin teatterissa. (Sedis on kiteyttänyt näytelmän ja poliittisen historian hyvin täällä.)
Alkuminuuteista lähtien sävelet tulivat selväksi. Vauhti olisi huima, ja mutkat vedettiin suoriksi - tai entistä kiemuraisimmaksi, tarpeen mukaan.
Pertti Sveholm teki upean työn Vennamona, Jari Pehkonen oli vekkuli Virolainen sekä liikuttava Eino Poutiainen. Mikko Kivinen puolestaan teki pisteiden arvoisen työn Kekkosena, vaikkeikaan näköisenä.
Meille kaikille tulee elämän aikana varmasti sellaisia "tuon hetken haluaisin kokea"-tunteita. Minulle se tuli siinä vaiheessa esitystä kun Vennamoa raahattiin poliisivoimin ulos eduskuntasalista. En toki olisi halunnut Vennamoksi Vennamon paikalle mutta kieltämättä, erityisesti tämä aikakausi kaipaisi kunnon poliittista potkua persuuksilleen. Mistä lähtien riittää, että valtion johdossa "pyritään puhumaan niin totta kuin virassa vaan voidaan?". Tai ilmekään värähtämättä ollaan muka turvassa "menettelytapojen" takana.
 Esitys oli pienellä näyttämöllä, eikä sillä ollut tarvetta tukeutua monimutkaisiin tai näyttäviin lavasteisiin. Päinvastoin. Käsittelemätöntä puuta ja pari hassua puulevyä jalkojen päällä pöytinä. Vähemmän oli enemmän. Lavastajalle huippupisteet rohkeasta mutta esitykselle täydellisesti sopivasta valinnoista.
Kesälomalukemisiksi pitää kaivaa Meri Vennamon kirja isästään, tai pitäisikö sittenkin lukea Eino Poutiaisesta, tuota metsien miehestä, hänen mopedikiertueestaan, ja siitä kuinka hän putosi eduskunnasta mutta kuitenkin palasi sinen takaisin..?

Mikko-Oskari Koski Voima-lehdestä esityksestä täällä


Esityksiä on vielä muutama jäljellä - menkää ihmeessä katsomaan!
Henri Kapulainen: Valtakunnan häirikkö
Rooleissa: Pekka Huotari, Mikko Kivinen, Jouko Klemettilä, Petja Lähde, Jari Pehkonen, Pertti Sveholm, Leena Uotila, Eija Vilpas
Ohjaus: Raila Leppäkoski
Lavastus: Antti Mattila Puvut: Elina Kolehmainen

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...