lauantaina, syyskuuta 04, 2010

Verta ja Taidetta

Lähtiessäni töistä kotiin perjantaina, tuli mieleeni "ai niin, verenluovutus". Laitoin facebookiin pikaisesti viestin, että josko kukaan ehtisi, niin tervetuloa seuraan ja pirautin vielä ahdistelusoiton Maikkiksellekin, joka toisinaan pystyy nopeisiin siirtoihin etukäteen tilaamatta.
Näinpä sitten onnistui, että treffasimme töiden jälkeen Maikkiksen ja Paun(kuvassa) kanssa Sanomatalossa minne keskustan luovutuspiste oli siirtynyt. Jännitimme hemoglobiini-testiä, josta joskus allekirjoittanut on saanut passituksen kotiin rautatablettien kera. Totesimme myös, että on tärkeää saada kehuja kun on sen aika, eräälläkin meistä oli "mehevät suonet".
Käsivarret paketissa viivyttelimme ulos menoa. Ulkona oli tuulista ja kaikilla liian vähän vaatteita(toim.huom.) Onneksi joku muisti huomauttaa, että valtio tarjoaa viikonlopun aikana kaikille sisäänpääsyn museoihinsa. Ei muuta kuin viereiseen Kiasmaan.
En ole sitä mieltä että kaiken pitää olla ilmaista, eikä mistään pitäisi joutua maksamaan mutta arvostan maksuttomia sisäänpääsyjä. Maksuttomuus lisää vapautta. Ei ole "koko rahan edestä pakkoa". Voi käydä kurkkaamassa vaikka vain yhden teoksen, tai yhden kerroksen. Voi piipahtaa museoon vain hengittämään sen arkkitehtuuria tai viettää siellä vaikka koko iltapäivän mutta käynti ei ole sidoksissa ansaitsemiseen, ja elämys on vapaa rahallisen arvon mittarista.
Eipä silti, eilinenkin olisi ollut joka pennin arvoinen.(kyllä, tiedän että olemme siirtyneen euroihin) Ainoastaan Jussi Kiven Palo-ja pelastusmuseo ei ihan roihahtanut mutta sekin on varmasti löytänyt kohderyhmänsä. Kiinnostavaa, että kyseinen näyttely on edustanut Suomea Venetsian biennaalissa.
Nykytaidemuseoon piipahtaminen saattaa olla palkitsevampaa kuin odottaa. Vakavan patsastelun sijaan voi ällistellä, torjua, nauraa, ihastella, kummastella, väistellä tai vaikkapa vain katsella. Materiaalit, aiheet, lähestymistavat, sisällöt tai vaikkapa vain asettelut saattavat hetkeksi katkaista arjen ajatusten pyörittelyn tavalla, josta riittää iloa vielä seuraavaan päiväänkin.

ps. kiitos antille hienosta sillä mennään -kuvasta.

4 kommenttia:

Tukholman tyttö kirjoitti...

Me ei päästy ilmaiseksi luonnontieteelliseen /eläinmuseoon. Eikös se olekaan sitten valtion museo...

Teea kirjoitti...

Valtion TAIDEmuseoiden ilmainen sisäänpääsy.

Norppa kirjoitti...

Totta, taidemuseoihin. Pahoitteluni epätarkkuudesta, tuli käytettyä vain tuota museosanaa. Todella hienoa olisi ollut, jos valtio ja Helsinki olisivat tarjonneet ilmaisen sisäänpääsyn kaikkiin museoihinsa.

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää museoidemme jaottelusta:
http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/aiheet/kulttuuri_ja_viestinta/museot/index.html

Joku kirjoitti...

Nerokasta. Joskus vähän yksinkertaisena en heti oivaltanut kuplien ideaa, mutta myöhemmin valkeni, kun yhdistin otsakekuvan ja tämän toisen. Täällä omissa yksityisissä kuplissammehan vaellamme, ja jonkun kupla on himmeämpi kuin toisen, tai muutoin umpinaisempi... Joskus voi kuplan reunasta ehkä huikkaamalla saavuttaa yhteyden naapurikuplaan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...