keskiviikkona, syyskuuta 21, 2011

Luomu ja terveysvaikutukset


Onhan tässä jo mennyt tovi kun on mitään luomutuotannosta sivuttu, joten on jo aikakin. 
Eilen näin taas facebookissa päivityksiä, jossa täysin fiksut ihmiset tuulettivat että "hähää - nyt se on todistettu, luomulla ei ole terveysvaikutuksia" ja toista linkkiä, jossa tehotuottajat kertoivat miten he pelkäävät luomutuotannossa pesiviä tauteja. Eeeh, no minäpä pelkään puolestani tehotuotannosta leviävää epäinhimillistä tuontantotapaa eli täysin kohtuutonta eläinten kohtelua sekä sitä, että muoveihin pakattu einesruualla on epäterveellisyysvaikutuksia...
No, yritetäänpä olla turhaa kiihtymättä ja todetaanpa vain, että eihän kukaan täysipäinen ihminen käytä luomutuotteita siksi, että ajattelisi niiden olevan jollakin lailla erityisen terveysvaikutteisia? Jos ruuan tuotannon ketjusta ottaa pois myrkyt ja lannoitteet, ja kasvattaa eläimiä inhimillisissä oloissa,  niin eikai se tarkoita sitä, että kuvittelee näiden ruoka-aiden olevan jollakin lailla terveyttä edistäviä." Syönpä tässä luomumullassa kasvatettua perunaa ja hiukseni kasvavat paremmin..?"
Terveysvaikutteisten elintarvikkeiden markkinoinnista vastaavat aivan muut tahot, kuin luomuruuantuottajat ja jos jonkun mielestä esim. normaalioloissa kasvatettujen kanojen munat ovat kalliita, niin kannattaa ohi mennessään vilkaista noiden tuotteiden hintaa.
Itse haluaisin käyttää mahdollisimman paljon luomua siksi, että tuntuu järkevältä yrittää vähentää sitä kuormitusta kaikista kemiallisista aineista joita kehoomme saamme. Toinen seikka juuri tuo eläinten epäinhimilliset kasvatusolot. Eihän sen pitäisi olla edes mahdollista? Mehän olemme sivistyneitä ihmisiä ja kolmantena syynä on vielä pienten tuottajien jalkoihin jääminen. Kun suuret ketjut pääsevät määräämään mitä syömme, millä hinnalla ja minkä laatuista, on ymmärrettävää, että jotain menee jossain vaiheessa pieleen.  
"Terveysvaikutuksista", mikä kuitenkin on mielenkiintoista, tiedän muutaman perheen pieniä lapsia, jotka saavat allergisia oireita juureksista mutta eivät luomujuureksista. Tämähän ei ole millään lailla tieteellisesti kestävä otos mutta mielenkiintoista kuitenkin. 

3 kommenttia:

Nora kirjoitti...

Hyvän nimen lisäksi kirjoittaa asiaa:
http://www.uusimusta.fi/kemikaalicocktail/2011/9/20/luomu-on-vaarallista.html

Norppa kirjoitti...

Luomuruoka" ...lisää vakavia sairauksia ja on muutenkin ihmiskunnalle kohtalokasta.." Kuka tässä sekaisin on?

Yaelian kirjoitti...

Aika kummallisia väitteitä sanoisin....siis tuo vaarallisuus!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...