keskiviikkona, syyskuuta 28, 2011

Vinkki hitaaseen painonpudotukseen

Jatketaan nyt tällä kroppalinjalla vielä tovi. Viime muutossa lähti talouden vaaka autuammille mittausmaille. Se oli jo parhaat päivänsä nähnyt, eikä muutenkaan ollut aktiivisessa käytössä. Vaa`alla käyminen on sitäpaitsi kohtuullisen typerää. Mitä väliä sillä on, paljonko minäkin päivänä painaa, ellei sitä joudu tekemään terveellisyys yms. syistä. Tavallinen ihminen kyllä pystyy järjen kanssa päättelemään, koska on tullut muutama kilo lisää, koska niitä on taas tippunut. Paitsi vaatteidensa istuvuudesta, sen myös tuntee. Painon putoamiseen liittyy yleensä myös hyvän olon tunnetta, virkeyttä ja tyytyväisyyttä. Kiloja kerännyt usein taas tuntuu olonsa epämukavaksi, tyytymättömäksi, väsyneeksi yms. Tunsin siis omalla kohdallani, että vaaka on melko tarpeeton kapistus.
Joku saattaa muistaakin, että jätin viime lokakuussa sokerin pois kahvista. Ensin piti hieman irvistellä ja muutaman kerran viikonloppuisin tai juhlavammassa tilanteessa lisäsin kahviini hieman sokeria mutta sitten sekin jäi pois. Arvioisinkin, että painon putoamisellani on linkki tähän. Kilot ovat vähentyneet hitaasti ja tuntuisivat nyt jäävän tälle kohdin. Kaksi sokeripalaa kahvissa ja neljäkin kuppia parhaana päivänä, on jo jonkinmoinen energiamäärä. Mitään muuta mullistavaa muissa elämäntavoissani ei ole tapahtunut. Muuta kuin että istun bussissa noin 60 tuntia viikossa...
Karppaamisesta haluaisin muuten todeta sen verran, että kaikki äärinmäiset "en syö koskaan tuota, enkä tuota tuon kanssa, enkä tuota tuon kanssa" tuntuvat hieman ruuan kanssa pelleilyltä. Perussääntö sille, että ihminen voi hyvin, on se että syö terveellisen monipuolisesti - ja että myös kuluttaa ruuasta saamaansa energiaa. On täysin selvää, ettei ihminen voi vetää kokonaista ranskanleipää iltapalaksi tai kuutta sämpylää välipalaksi, ilman ettei ala tulla jossain vaiheessa hieman tukkoinen ja huono olo.
Ymmärrän kyllä senkin, että toisille sopii ehdottomuus ja tiukat ohjelmat. On helpompi olla kokonaan ilman, kuin että käyttää jotakin kohtuullisesti. Näissä tapauksissa myös retkahdusten vaara on suurempi. Mitä enemmän itseltään kieltää jotakin, sitä enemmän sitä jostain kumman syystä alkaa ajatella. Mutta pienilläkin muutoksilla voi saada pysyviä tuloksia, eikä aina tarvitse olla itselleen niin älyttömän ankara tai sotilaallisen kurinalainen. Kevyttä viikkoa ihmiset!
ps. ihan mielenkiinnosta, käyvätkö muut vaa´alla ja onko omaan painoon liittyviä tuntoja?


3 kommenttia:

Nora kirjoitti...

Ehdottomasti samaa mieltä tuon ruokavalion suhteen. Ei kannata kiristellä liikaa. Ja mikä onkaan ärsyttävämpää kuin vierailijat, jotka eivät ota mitään tarjolla olevia herkkuja! Pyh! :)

Käyn vaa'alla kerran viikossa, mutta meidän vaaka mittaa painon lisäksi lihakset, rasvan ja nesteen. Eniten noista tuijotan tuota nestemäärää, koska olen melko huono nauttimaan juomia ja kroppaa kuivuu herkästi. Harrastan paljon liikuntaa ja olisi tärkeää, että kehossa olisi tarpeeksi nesteitä, joita hikoilla, eikä se lämpenisi liikaa. Myös hyvän aineenvaihdunnan ja pirteyden kannalta on tärkeää, että kehossa on tarpeeksi vettä. Tuohon ei auta siltikään pelkkä veden juominen, van täytyy mukana olla myös suolaa, jotta nesteet imeytyisivät. (tulipa pitkä luento, sorry!)

Ja mitä omaan ruokavalioon tulee, niin jätin elokuun lopussa lisätyn sokerin ja hiivan pois. Voi jestas kuinka nopeaan turvotus on laskenut, maha rauhoittunut ja olo piristynyt. En ole kuitenkaan totaalikieltäytyjä, vaan suon itselleni 10-20% herpaantumisen. Itse asiassa sitä suositellaankin, jotta kroppaa välillä heräteltäisiin. ;)

Tällaista tällä kertaa!

Norppa kirjoitti...

Nora, sehän on vain hienoa, että pystyy vastaamaan muutenkin kuin kahdella sanalla; "ihan ookoo". :)
Lisää vain tekstiä kommenttiboxeihin, ei täältä tila lopu!
Ja kyllä, riittävän nesteen saaminen on tärkeää, jo senkin takia, että monen tulee syötyä ns. janoonsa ja ainakin itselläni olen huomannut, että riittävän veden juominen virkistää ja piristää oloa. Mistä tulikin mieleen, että tätä puolta olisi syytä työpäivän aikana tsempata. Hassua muuten, että joisin mielelläni veden isoista laseista. En tiedä miksi mutta en niinkään välitä pienistä vesilaseista. Ehkä siksi, että "kun on jano, niin sitten juodaan" ja pientä vesilasia pitää olla koko ajan täyttämässä. Toiseksi, isosta vesilasista vesi tuntuu maistuvankin paremmalta.
On varmasti ruoka-aineita, jotka sopivat toisille mutta eivät toisille, ja allergiat tekevät monelle suuren rajoitteen siihen, mitä voi ja ei voi syödä mutta silti väittäisin, että jos muuten ihminen syö täysin kohtuullisesti kaikkea, olon pitäisi ruokavalion puolesta pysyä kunnossa. :)

Ansku kirjoitti...

Normaalisti en vaakaa tuijottele vaan olen samoilla linjoilla, että kyllä sen omasta olosta huomaa missä mennään. Mutta nyt on alkaneet nämä jämähtäneet raskauskilot sen verran ärsyttämään, että painonpudotusoperaatio on täysillä menossa ja se tarkoittaa kerran viikossa vaa'alla käyntiä. En ole myöskään totaalikieltäytyjä mistään, vaan herkuttelen sille päälle sattuessa, mutta pääasiahan on että joka päivä ei ole juhlapäivä ja ruotuun pitää palata mahd pian. Suklaa-addiktioon vastaan tummalla suklaalla, joka on tietysti terveellisempää ja sitä riittää paljon pienempi määrä. Veden juomista olen lisännyt paljon ja olen täysin samaa mieltä tuosta lasin koosta! Iso lasi sen olla pitää :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...