keskiviikkona, tammikuuta 21, 2009

Oppia ja Huoltoa

Eilinen piipahdus äidinkielikurssilla oli virkistävä. Etenkin kun puolet oppilaista oli väärällä kurssilla. Opettajan alkupuheen loppupuolella kävi ilmi, että aika moni meistä oli tullut kielenhuollon kurssille, vaikkakin kyse oli kielioppikurssista. Live and learn.

Kielioppi pyrkii luomaan tarkan ja pitävän kuvauksen kielemme tavasta toimia, so. siitä, millainen kielemme on suhteessa muihin kieliin, miten sanamme taipuvat ja sopivat yhteen ja miten lauseemme rakentuvat.

Kielenhuolto puolestaan pyrkii ajamaan kirjoitetun kielen oikeakielisyyden periaatteita. Syyt tähän ovat ilmeiset: hallitsemalla kirjoitetun kielemme pystymme ilmaisemaan asiamme yksiselitteisesti; samalla tulemme vaalineeksi oman kielemme piirteitä. Kielenhuollon merkitys on yleissivistävä ja yhtenäisyyttä luova.

Aion kyllä silti vielä ensi kerrallakin. Yksi annos on vain 1,5 tuntia, ja se tuntuu työpäivän jälkeen vielä siedettävältä. Jos ei muuten niin ehkä vain temporaalirakennetta harjoitellakseni..
Pahoitteluni että annoin ehkä aihetta turhiin toiveisiin, oikeakielisyyttä ei ole sittenkään odotettavissa tämän kevään aikana mutta ehkäpä lauserakenteet parantuvat?

2 kommenttia:

MinkkiP kirjoitti...

Onko sua siis huijattu infoamalla väärästä kurssista?

Norppa, Noora kirjoitti...

Ehkä pikemmin epätarkkuuden vuoksi harhaanjohdettu. Mutta mulla oli sentään paljon parempi lähtötilanne kun vanhingossa sille kurssille tulleella ei-äidinkieltään suomena puhuvalla kurssilaisella..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...