lauantaina, helmikuuta 07, 2009

Oikeaa apua ajoissa

Meillä Suomessa yli tuhat ihmistä lopettaa itse oman elämänsä vuosittain. Se on kolme kertaa yleisempi kuolinsyy kuin liikennekuolemat. Sekin on hälyyttävää että vuoden 2005 tilastoissa itsemurha oli toiseksi yleisin 15­-24-vuottiaiden nuorten kuolinsyy.
Voidaan tietysti yleisesti ja etäisesti ajatella, että itsemurha on "jotain joka tapahtuu jollekin ja jota ei voi käsittää" mutta saadakseen yhteiskunta toimimaan yksilön eduksi, pitää asiaa ajatella talouden kautta(mikä yleensä on se ainut kieli jota kollektiivisesti yhteiskunnassa ymmärretään). Rahassa tämä tarkoittaa että joka vuosi menetetään itsemurhan vuoksi ainakin 20 000 odotettavissa olevaa työikäisen väestön elinvuotta, ja taloudelliset menetykset ovat useita satoja miljoonia euroja vuosittain. Melko kallista yksilönvapautta siis.
Eikä kyse ole vain ihmisestä itsestään. Vaikka ajateltaisiin jollakin etääntyneellä ja kieroutuneella tavalla, että itsemurha on yksilön asia, heijastuu se ympäristöönsä. Tapahtuma vaikuttaa lähiperheeseen, ystäviin, työyhteisöön ja koko muuhun lähipiiriin. Se voi valitettavastii lisätä myös omaisten itsemurhariskiä.
Useimmilla itsemurhan tehneillä on taustallaan masennusta. Usein heitä on myös hoidettu hieman ennen itsemurhaa. Myöhemmin ollaan pystytty toteamaan puutteita hoidossa. Tästä voisi päätellä, että hoitoon pääsee liian myöhään, eikä hoito ole riittävää.
Hoidon lisäksi pitäisi panostaa ennaltaehkäisyyn. Suomessa on jo aiemmin saatu tuloksia kansallisella ehkäisyprojektilla. Nyt olisi aika ottaa siitä opitut käytännöt ja tulokset käyttöön, ja saada käyrä kääntymään jyrkkään laskuun.
En usko, että itsemurha on vapaan tahdon ilmaisu. Uskon että se on sairaan tai epätoivoisen ihmisen viimeinen ratkaisu. Uskon, että paremmalla ja aiemmalla tuella, kolme ihmistä päivässä voisi päätyä toisenlaiseen lopputulokseen.

Lasten ja nuorten itsemurhat Suomessa

Itsemurha ja läheiset

Valtakunnallinen Kriisipuhelin:
Puhelinnumero on 01019 5202

Puhelin on auki: ma - pe 9.00 - 06.00, la 15.00 - 06.00 ja su 15.00 - 22.00

2 kommenttia:

Otto Tiksistä kirjoitti...

Näky julkialastomista nuorista miehistä ja huoli itsemurhista seuraavat hienosti toisiaan.
Onhan se vähän kohtuutonta tappaa itsensä, jos esimerkiksi vanhemmat ovat vielä elossa.
Onkohan minulla jotenkin liian suppea ystäväpiiri, kun kukaan ei ole tappanut itseään? Tietysti jos pelkkä yrittäminenkin lasketaan, voin huokaista helpotuksesta ja valttää syrjäytyminen tunteen.

Norppa, Noora kirjoitti...

Kyllä Otto, yrittäminenkin lasketaan, ja yleensä yrittäjä kyllä onnistuu myöhemmässä elämänvaiheessa, niin todennäköisesti ystäväpiirisi on tarpeeksi laaja.
Ja jos ei nyt ajateltaisi miten paha mieli, äidille tai iskälle tulee siitä, niin kaiken kaikkiaan valitettava totuus on että useinmiten nämä ihmiset ovat sairastuneet sairauteen, josta voi parantua. Siis jos saisi apua. Mutta kun sitä ei saa. Ja siksi äidille ja isälle, siskolle, mummolle, kaverille, lapsille, serkulle, treenikaverille, duunikaverille yms. tulee kohtuuttoman paha mieli.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...