tiistaina, helmikuuta 17, 2009

Voihan norppa!

Jos tökkii tänä talvena loimaannorpalla, niin ei mene lujaa saimaannorpallakaan (Phoca hispida saimensis). Lajia uhkaa sukupuutto eli pois päiviltä kuoleminen. Huono lumitilanne, kannan pirstaloituminen(norppa possee kaukana toisistaan) ja verkkokuolemat ovat tehneet ikävää jälkeä saimaa
Hesari kertoi, että kotomaassamme on enää alle 300 norppaa. Se ei kuullosta paljolta. Itseasia luku kuullostaa näin maallikkona todella pieneltä. Kaikki on suhteellista. Saman verran meillä jää kiinni pikkujouluaikaan rattijuoppoja yhden viikonlopun aikana, ja se taas kuullostaa todella paljolta. Vertailun vuoksi todettakoon, että esim. Ilvestä meillä on n. 800 yksilöä.
Metsähallitus vaatii norpalle tehokkaampaa suojelua. Hyvä. Metsähallitus ei siis enää osoita huolestuneisuuttaan tai halua kiinnittää huomiota kyseiseen epäkohtaan, vaan vaatii saimaannorpalle apua. Minä vaadin myös. Tosin esim. lumitilanteeseen vaatiminen ei paljon auta. Jos ei ole lunta, eipä ole kuutilla pesää missä köllötellä.
Muita suojelukeinoja ovat norppien rauhaan jättäminen, tähän voivat ihmiset hyvinkin vaikuttaa, sekä verkkokalastuskiellon laajentaminen. Tämä on tietysti kimurantti homma. Vaihtoehtoina pakko ja vapaaehtoisuus. Ammattikalajastajat liputtavat luonnollisesti vapaaehtoisten suojelusopimusten puolesta. Elinkeinon kyseenollessa on ymmärrettävää ettei asia ole mustavalkoinen. Vapaa-ajan kalastajat puolestaan varmaan hyvinkin voisivat ottaa muutaman välivuoden verkkokalastuksesta ja käyttää vaikka norppa ystävällisiä katiskoja?
Todella lumipitoista ja rauhallista saimaannorppa-talvea toivoessa voi norppaa auttaa myös täällä:

Saimaannorpan kummit

2 kommenttia:

Katja Tanskanen kirjoitti...

Norpilla on hyvä puolustaja!

Minä en kalasta, mutta isäni suosii katiskoita.

Oletko joskus nähnyt muitakin norppia kuin itsesi livenä? ;)

Norppa, Noora kirjoitti...

Katja, ainoastaan päälaen, luullakseni. On siitä valokuvakin. Tavallaan. :)
250 eläinyksilöä vain kuullostaa todella vähältä..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...