maanantaina, tammikuuta 21, 2008

Mä vaan otin sitä mitä mä halusin ottaa

Uutisissa kerrottiin taas, mitä jo tiedettiin. Ihmisten arvot ja teot eivät aina käy käsi kädessä. Tuetaan ja kannustetaan toista, ja arjen valinnoissa kuitenkin tenhdään toisin. Nuori kundi sanoi haastateltaessa kaupan ulkopuolella että "mä vaan otin sitä mitä halusin". No aivan, niinhän me kaikki nykyään kaupassa teemme. Päivä toisensa jälkeen, uudelleen ja uudelleen.
Tänä päivänä osallistuminen sähköisiin adresseihin on huipussaan. Omaa nimeään on helppo naputella listaan kuin listaan ja laittaa sitä sähköisesti 20 parhaalle tutulle eteenpäin. Ja maailma on taas hetken parempi. "Säästetään kaikki yhdessä luontoa, hellurei"
Adresseissa kaikki haluaisivat että olisi saasteetonta, ympäristöystävällistä ja luontoa säästävää. Mutta samat allekirjoittajat ottavat miettimättä joka kerran kaksi tai useamman muovikassia kaupassa käydessään. Näin yhtenä esimerkkinä tälle päivälle.
Miten vaikea olisi että ihmisllä olisi muutama kangaskassi esim. kotona, autossa tai töissä varalla, joita sitten voisi käyttää muovikassin sijaan? Niitä saa nykyään jo aivan siedettävän kokoisia ja näköisiäkin. Eikä niistä muovikasseista olisi kokonaan pakko luopua mutta esim. 2 euron kappalehinta voisi alkaa jo innostamaan muun materiaalin käyttöön. Samoin muovipussin uudelleen ja uudelleen käyttäminen. Jos se muovinen pussi on pakko ostaa, niin sen voi myös käyttää uudelleen ja uudelleen. On parempi käyttää muovikassia edes kaksi kertaa kuin kerran. Eikä se paperinen ole sen parempi, luonnonsuojeluliiton mukaan se kuluttaa luonnonvaroja vielä muovistakin kaveriaan enemmän.
Taitaa olla siis taas haasteen aika. Viime kertaisesta onkin aikaa. Mutta haasteet ovat hyviä. Esim. viimeksi suomalaisen ruuan viikko oli hyvä herätys itselleni. Vieläkin tulee katsottua aivan eri tavalla mistä maasta sekin ruoka on tullut, minkä ennen oletti olevan suomalaista.
Haastan siis kaikki viikoksi olla ostamatta ruokakaupasta muovi- tai paperikassia!

Kiina ja Australia jo tekevät sitä

10 kommenttia:

Tuulia kirjoitti...

Täällä meillä (=ameriikan ihmemaassa) ollaan ihan lapsenkengissä näissä ympäristöasioissa, ja muovipussien kulutus on aivan posketonta, mutta törmäsin yllättävään ja ilahduttavaan juttuun ruokakaupassa päivänä muutamana. Vein omat kassini mukana, ja kuulin, että omien kassien tuomisesta saa pienen hyvityksen loppusummassa. Hyvitys oli lähinnä muodollinen ele, muutama pennonen, mutta parempi sekin kun ei mitään. (Kassithan ovat täällä ilmaisia.)

Minusta jokin yhdistelmä voisi toimia: kassintuojille ropo, pari hyvitystä ja hirveä hinta niille, jotka kassin ostavat. Kassin tuominen ei ole oikeasti kovin konstikasta, siihen oppii nopeasti ja meillä on aina autossa useampi kauppakassi siltä varalta, että hajamielinen emäntä unohtaa ottaa kaapista :D

MinkkiP kirjoitti...

Otatko sä Norppa meille kangaskassit Tahkon keikan kauppareissua varten? (Latella ei ole)

Anonyymi kirjoitti...

Eihän muovikasseja heitetään roskiin, vaan (useimmiten)muovikassit "kierrätetään" jätepusseiksi sekajätteelle. Joten jos niitä ei osta, niin jätepussit pitää ostaa erikseen.

norppa kirjoitti...

Tuulia, juuri tollanen olisi hyvä. Hyvityksen saaminen toimii ihmisellä kuitenkin alitajuntaisesti kannustimena, jos ympäristövastuullisuus ei saa käytännössä toimimaan, niin pieni taloudellinen voi kummasti saadakin..

Anyymi: Monella ihmisellä muovipusseja menee roskiin vielä siinä "kierrätettävässä" roskapussissakin, mikä maatuu 400 vuotta kaatopaikalla, koska muovikasseja tulee kotiin enemmän kuin roskapusseja kuluu. Kasseja on myös eri kokoisia, sukat laitetaan yhteen pussiin, ripsiväri yhteen, cd -levyt laitetaan taas toiseen muovikassiin ja kenkälaatikko kolmanteen jne.

Minkki P, kyllä, mun pitää ottaa meille kangaskassit, tai vanha kunnon Dirkki!

Anonyymi kirjoitti...

"Joten jos niitä ei osta, niin jätepussit pitää ostaa erikseen."

Ööh? Onko järkeä maksaa kaupan muovikassista esim. 15 snt kun pirkka tms. dedikoituja jätepusseja saa kappalehinnaltaan paljon edullisemmin?

MinkkiP kirjoitti...

Dirk rules.

norppa kirjoitti...

Jos käyt kaupassa joka toinen päivä ja ostat aina uuden muovikassin, kulutat vuodessa 182 muovikassia. Niiden ekologinen selkäreppu painaa 236 kiloa. Hyvä kangaskassi kestää vuoden kauppareissut ja sen selkäreppu painaa silloin vain 1,2 kiloa.

kuisma kirjoitti...

Joo o, ihan ok aihe tälläkin kertaa. Kuisman pikku niksinurkasta löytyi seuraava niksi. Ottakaa hyvät ihmiset reppu mukaan kun meette kauppaan, sinne saa sullottuu kätevästi ostokset ja reppu ei tunnu selässä niin painavalta.

Prepe kirjoitti...

Norppa: olen herännyt. Tilasin uuden auton, valitsin pienen dieselin (vaikka olisi kiva suhata isompimoottorisella) jossa on hiukkassuodatin. Ostin viime viikolla 2 kangaskassia joiden käytössä on vielä yksi opeteltava asia: ota ne mukaan salkkuun, niin ne on käytössä. Lisäksi otin kaverin vittuilusta vaariin ja minulla on nykyään bioastia jota osaan käyttää. Ja oikeesti: tuli ihan hyvä fiilis näistä valinnoista! Jos Tahkolla on jotain vanhoja hoitoja, niin lupaan kierrättää niitäkin...eiku nyt mä oonkin ihan hiljaa.

Mari kirjoitti...

Meillä on noin kolmekymmentä kangaskassia... ku ne unohtuu kotiin. ja sitte mä ostan uuden kankaisen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...