torstaina, tammikuuta 31, 2008

Päivän ekoteko(si?)

Lähetä tämä ruusukimppu vähintään viidelle blogi-ystävällesi tai sähköpostilla ystävillesi! Mainitse oma päivän ekotekosi ja pyydä vastaanottajaa mainitsemaan oma ekotekonsa uusien haasteiden yhteydessä.
Sain blogihaasteen Mari-Johannalta ekoiluni miettimiseen, ja koska kauniisti pyydettiin, ja vielä näin hyvästä aiheesta, niin tottakai!

Huh, onneksi haaste tuli eilisen puolella, ja saatoin mainita päivän
ekotekona vierailun ekokaupassa. Muistin nimittäin vihdoinkin, että muuton jälkeen kaikenlaiset puhdistusaineet ovat vähissä, ja koska pesupähkinöiden(olisi muuten kiva kuulla saiko eräskin ruotsinkielinen sisko pesupähkinöitä joululahjaksi) myötä ekohajuaistini on kehittynyt, halusin ostaa myös muut puhdistusaineet Ruohonjuuresta. Nykyään avoinna ihanasti yhdeksään! (mukaan tarttui myös mausteita, linssejä ja ta-daa aina niin terveellisiä perunalastuja!)
Hämmästyttävää kyllä miten pesupähkinät ovat vaikuttaneet pyykin tuoksumiseen. Koska vaatteet eivät enää tarvitse kilometrin päähän tuoksuvaa huuhteluainetta, ja ominainen kemiallinen puhtaushaju/tuoksu muutenkin puuttuu, en enää kaipaakaan ns. "merituulelle tai kehdon niittykukille" tuoksuvaa pyykkiä. Riittää että ne ovat puhtaat.
Huolestuttavaa asiassa on tietysti se, että myös kaikenlaisen muun kemiallisen tuoksun käyttöni on vähentynyt(
ja tätä voi myös vapaasti nimettömänä kommentoida), ja erityisesti hiustuotteita käytän entiseen verrattuna minimaalisesti. Suorat hiukset ovat äärettömän helpot verrattuna puolimetriä leveään kiharapehkoon, joka imaisi muotovaahtoakin sisuksiinsa noin puolipulloa kerrallaan.

Tällä ei tietenkään pitkälle pötkitä ja voin myöntää olevani erittäin huono ekotekoilija. Yritystä kyllä on ja hyvää tahtoakin mutta tavoiltani olen mahdoton. Silti joka kuukausi aina yritän tehdä kurssimuutosta parempaan. Koitan myös lohduttautua sillä etten omista autoa(vaikka sitä kovasti Tahkolla kaupattiinkin, jopa vuokralle edulliseen 400 euron kuukausihintaan..) ja että lennän tai risteilen häpeällisen harvoin.
Mutta parennettavaakin olisin. Järkyttävän usein joudun sammuttelemaan esim. valoja kun ne touhutessa jäävät päälle ja havahdun siihen, että pomppiessani kohteesta toiseen, jätän jälkeeni myös hyvin valaistun tilan. Tämän vuoden uuden vuoden lupaukseni on siis parempi valojen sammuttaminen ja kaikenlaisten sähkölaitteiden virran kytkeminen pois päältä kun niitä ei tarvita.
Veden käyttöäkin olen parantunut. En ole koskaan ollut tunti kaupalla suihkussa seisoja, ja yritän myös tiskatessa ja kokatessa kiinnittää siihen huomiota. Mutta suurin vesisyöppö on kylpyammeeni. Sen kanssa yritän elää kohtuullisesti, joka ilta ei tarvi lojua rentouttavassa vaahtokylvyssä mutta pelkästään ankeaan nopeaan suihkuunkaan ei tarvitse aina tyytyä.
Ekoilussani yritän tsempata myös viestinnän puolella. Kun innostun asioista ja skarppaamisestani, niin yritän aina innostaa muitakin mukaan. Osallistun mielelläni myös mahdollisuuksien mukaan erilaisiin tempauksiin ja haasteisiin, se on kuitenkin paljon helpompaa kuin suuritöisten Pelastan Koko Maailman -projektien läpivieminen.


Ekolo nettikauppa

Maaemon nettikauppa


Luonnollisesti haastan ekoihmiset Noran, Minkki P:n, Prepen, ja Vepsäläinen voi vastata commentseissa. Ja itseasiassa, taidanpa haastaa myös Anderssonin ja Anderssonin siskonkin. Ja Andun ja Miihkiksen!

6 kommenttia:

Nora kirjoitti...

Haaste otettu vastaan!

Mutta saanko mä valita päivän milloin teen enemmän ekotekoja? Vai pitääkö olla just tämä päivä? ;)

norppa kirjoitti...

Tietty saat valita! Tän tarkoitushan on antaa kaikille mahdollisuus kiillottaa imagoaan! ;)

MinkkiP kirjoitti...

Voi ei... Mulla on vaan noita anti-ekotekoja.

MinkkiP kirjoitti...

Nyt mä keksin - mä huomasin käyttäväni astianpesukoneessa vain ja ainoastaan Eco-ohjelmaa! Ja kyllä mäkin vien niitä pulloja kauppaan mutta sillä ei taida vielä ruusupuska irrota...

norppa kirjoitti...

+ sä kierrätät myös vaatteita ja huonekaluja, etkä ole mikään roskaajajoonas!

Miika kirjoitti...

Tää onkin paha. Taidan kans vedota tuohon autottomuuteen... ja lajittelen roskia ainaki tiettyyn pisteeseen saakka, sammutan valot huoneesta lähtiessä enkä lämmitä saunaa kovin usein.

Ainii, yks vielä! Jos julkisessa vessassa on paperipyyhkeitä käsien kuivaamiseen, ni koitan selvitä vaan yhdellä =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...