tiistaina, kesäkuuta 03, 2008

Heboglobiinin - ja haaste

Olkoot tämän päivän hetkellisen pohdinnan aiheena hemoglobiini. Hemoglobiini on siis rautaa sisältävä valkuaisaine, joka on punasoluissa. Se huolehtii hapen kuljetuksesta elimistössämme. Tärkeä hivenaine siis.
Tänään sain aikaiseksi kammeta itseni Yrjönkadun verenluovutuspisteeseen. Radiosta on tullut paljon mainoksia, jossa kannustetaan verenluovutukseen näin kesän alla.
Mutta miten kävikään - hemoglobiinini oli laskenut alle luovutusrajan. Ennenkuulumatonta.
Aikuisilla naisilla normaali hemoglobiini on noin 117–155 g/l, miehillä 134–167 g/l .
Verta voi luovuttaa, jos hemoglobiiniarvo on naisilla 125-175 g/l ja miehillä 135-195 g/l.
Nämä rajat siksi, koska hemoglobiiniarvo laskee verenluovutuksessa noin 10 g/l.
Sain vain ystävällisen kehotuksen mennä ottamaan kahvia ja tulla kolmen(!) kuukauden kuluttua uudelleen. Mielestäni se on melko pitkä karenssi, vaikken edes luovuttanut. Mitä jos hemoglobiinini on aivan normaali jo ensi kuussa. Joku voisi tarvita sitäkin verta kesän tiimellyksessä.
Tarinoita tarvitsijoista!
En yleensä harrasta blogihaasteita - mutta nyt haastan kaikki tutut bloggarit luovuttamaan verta, ja haastamaan kaksi muuta bloggaajaa samaan, ja raportoimaan kokemuksestaan blogissaan.

6 kommenttia:

Nora kirjoitti...

Hei, miten saa selville onko kelvollinen verenluovutkseen?

norppa kirjoitti...

www.veripalvelu.fi, löytää ajat ja paikat ja sivuilla on sellaset perusohjeet: että jos on ollut vieraan ihmisen kanssa sängyssä kolmen kuukauden sisällä, niin ei käy, tai jos on asunut britanniassa yli kuusi kuukautta tiettyinä vuosina, niin sit ei käy.
Mutta helpointa on kun menee paikan päälle. Siellä on sellanen kyselylomake, joka täytetään ja sitten ne vaan ottaa sen hemoglobiinin sormenpäästä, ja tuloksen saa heti.
Samalla saa tietää omaa veriryhmänsä, jos se on päässyt unohtumaan, ja paikan päällä on myös hyvää mehua ja hyviä voileipiä!

nimm. nyt alkoi sellanen rauta&vitamiini kuuri, että oksat pois

Nora kirjoitti...

Kiitos.

Myös happi auttaa nostamaan hemoglobiinia, joten lenkkeilyä, lenkkeilyä... :)

norppa kirjoitti...

Eikun nimenomaan urheilija tarvitsisi korkeampaa hemoglobiinia koska tarvitsee enemmän happea mutta usein urheilijoilla voi olla alhaisempi hemoglobiini, mikä siis selittäisi oman tilanteeni ;)

" Kestävyysharjoittelu suurentaa veren kokonaistilavuutta, punasolu- ja plasmatilavuutta sekä hemoglobiinin kokonaismäärää. Punasolun tilavuuden kasvun lisäksi myös plasmatilavuus suurenee kestävyysharjoittelun myötä. Plasma- ja punasolutilavuudet voivat kasvaa yhtä paljon, jolloin hemoglobiinipitoisuus tai hematokriitti (punaisten verisolujen tilavuusosuus) ei muutu. Kovan harjoituksen myötä kuitenkin plasmatilavuus suurenee suhteellisesti enemmän ja veren hemoglobiinipitoisuus pienenee.
Urheilijoilla usein havaittuja pienehköjä hemoglobiiniarvoja kutsutaan "urheilijan anemiaksi". Miesurheilijoilla raudanpuuteanemian insidenssi on hieman suurempi kuin "tavallisessa" väestössä, mutta naisurheilijoilla anemian insidenssi ei ole suurempi kuin liikuntaa harrastamattomilla naisilla (The Second International Consensus Symposium on Physical Activity, Fitness, and Health 1992). Niinpä termi "urheilijan anemia" on hieman harhaanjohtava.
Urheilijan pienehköt hemoglobiiniarvot saattavat edellä kuvatun laimenemisen takia aiheuttaa melkoisia erotusdiagnostisia ongelmia. Hemoglobiini yksin käytettynä on rautataseen mittarina epäluotettava."
http://keho.net/artikkelit/naytaartikkeli/Urheilijan-rautatase-313

MinkkiP kirjoitti...

Ja jos on syönyt mitään lääkkeitä viimeiseen pariin viikkoon niin ei onnistu luovuttamiene. Eikä myöskään tatuointeja viimeisen 12kk:n aikana. Eli viime aikaisella allergialääkityksellä ja muulla douppauksella, mutta ei ole vielä hetkeen asiaa tuolle osastolle.

norppa kirjoitti...

niin tai jos on harrastanut seksiä - eli ollut yhdynnässä - miehen kanssa joka on vastaanottanut rahaa seksistä, niin sittenkään ei voi luovuttaa.. että on se ihme että yleensäkään on kelvannut luovuttamaan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...