tiistaina, helmikuuta 06, 2007

Ilmaista hoitoa ja pään huminaa

Eilen tuijottaessani apteekissa mainosmonitoria pään humistessa, mietin mitä jos todellakin olisi niin että päättäisimme verorahoistamme, ja siitä kuka saa apua ja kuka ei, ja kuka on sen ansainnut, ja keneen käytettynä se menee hukkaan. Tyyliin, norppa, mä en halua että sun antibioottikuurista annetaan sulle yhtään alennusta verorahoista koska sä itse oot kuukauden aikana kaksi kertaa mäessä, ja olet itse aiheuttanut sairautesi.
No hyvä on. Lähdetään tuolle linjalle. Kukaanhan ei koskaan halua maksaa muiden mistään. Ei muiden sossukäyntejä eikä muiden tukia eikä muiden avustuksia. Usein kuulee että eniten maksajia ärsyttävät itseaiheutettu köyhyys, itseaiheutetut mielenterveysongelmat tai itseaiheutettu syrjäytyminen.
Otetaan sitten vaikka itseaiheutettu tupakoiminen. Voidaan kai olla jo sitä mieltä rankasti yleistettynä, että tupakoinnilla ja syövällä saattaa olla linkki toisiinsa.
Hesarissa luki tänään että Kalliosta saa ilmaista apua tupakoitsijoille. Ilmaista?Mitääh? Mistä lähtien julkinen terveydenhuolto on ollut ilmaista, tai edes puoli-ilmaista tai edes käytännössä edullista. Tupaikoitsijoiden ilmaisvastaanotto maksaa 100 000 euroa. Siis itseaiheutettuun tupakointiin saa ilmaista apua.
Hyvähän juttu se on mutta leikittelin pään humistessa, että mitä jos itse haluisinkin että samainen puolimilliä laitettaisiin syrjäytymisvaarassa olevien lasten tukemiseen, jotta mun ei sitten myöhemmin tarvis maksaa 10 miljoonaa siitä kun ne kaikki asuu laitoksessa.
Että jos ihan oikeasti otettaisiinkin todella kylmä linja ilman mitään sosiaalista ja moraalista järkikehystä ja asettaisiin ehtoja ja kannustimia parenemiseen. Julkinen terveydenhuolto ja julkiset palvelut maksavat. Ne pitää tuottaa, hallinoida ja järjestää. Olisi myös suotavaa että ne olisi resurssoitu tarpeen mukaan niin etteivät kaikki niiden parissa työskentelevät palaisi joka vuosi burn outiin.
Meillä on paljon elintasoon liittyviä tauteja jotka aiheuttavat järjettömät kustannukset yhteiskunnalle.Tämä ärsyttää yleisesti paljon vähemmän kuin esim. se että asunnottomille rakennetaan asuntola ihmisten ilmoille. Voisiko myös kritisoida elintasopossukoiden tauteja ja itsehoitoa? Saako resursseja kuormittaa turhaan miten paljon haluaa? Esim. jos ei noudata ilmaisessa terveydenhuollossa annettuja ohjeita liikunnan ja ruokavalion suhteen, niin voisiko kynnystä julkiseen terveyspalveluun nostaa..?
Sydänliitto: testaa sydämesi kunto
Perinteiset elintapakysymykset - tupakoimattomuus, terveellinen ruokavalio, riittävä liikunta ja painonhallinta – ovat keskeisiä tekijöitä paitsi sydänsairauksien myös kaikkien valtimosairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Samalla nämä terveelliset elintavat ehkäisevät monia muitakin kroonisia sairauksia, parantavat toimintakykyä ja lisäävät hyvinvointia.


4 kommenttia:

Minkki P kirjoitti...

Paljonko sulla on sitä kuumetta? ;)

norppa kirjoitti...

mä taidan laittaa koneen ja pandoran lippaan kiinni... ;)

Prepe kirjoitti...

Nainen, puhut asiaa! Helvetti, meninkö tosiaan sanomaan tuon....

hna kirjoitti...

Haahaaa! Erkki Vauramo The SuperErkin tilastot ja sanoma alkavat vaikuttaa! No kuviitteellinen supersankari Erkki Vauramo on luonut maagista sädettään meihin jo ennen kuin Erkki Vauramo The SuperErkkiä olemme tunteneetkaan.

Mutta totta! Joskus sitä miettii, että onko kova ja kylmä ihminen jos ei ihan jaksa ymmärtää tarinoita kolmansista vieroitushoidoista jne. Tai paljon monestakaan asiasta.

Toi sydämen testaamis juttu tosin jossain Jankohtaisessakakkosessa tmv. osoitettiin jonkun lääkefirman kampanjaksi ja se joku lääke mitä ne sillä yrittää tuupata markkinoille oikeasti auttoi jossain tutkimuksessa kahta tuhannesta... tai jotenkin näin.

No kuitenkin tiedämme, että sydämestä pitää pitää huolta. Myös rakkausasioissa...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...