maanantaina, syyskuuta 08, 2008

Turusta vuodelta 1827

Viime viikonloppuna(4.-5.9.) elettiin myös Turun palamisen vuosipäivää. Tämä vuosipäivä ei ole merkittynä kalenteriini suurella punaisella ympyrällä, vaan se tuli mieleen kun turkulainen otti sen puheeksi. Tuli ne vanhat tutut: "lähden tästä sinne entiseen pääkaupunkiin"..ja sitten jatkettiin jo siitä miten Turun yliopisto aikoinaan siirrettiin Helsinkiin, ja miten sitä ei koskaan virallisesti vihitty Helsingin yliopistoksi, ja miten se edelleenkin on kuulemma Turun yliopisto.. Me kuulijat vain nyökkäilimme ja hymisimme ymmärtäväisesti.. asiat voi nähdä niin monella tavalla.
Muutama seikka jäi siinä lähtöpuheessa kuitenkin mainitsematta:
esim. puheeksi ei tullut että Turku paloi kolmisenkymmentä kertaa? Tai että osa syy tähän katastrofaaliseen menetykseen oli, että suurin osa porvareista oli TAMPEREELLA markkinoilla - ja ylioppilaat lomalla?! Tai että väestön moraali alkoi heiketä, ja sammutuksen sijaan nämä vanhat pääkaupunkiseutulaiset ovat keskittyneet tavaroiden varastamiseen?
Tämä kaikki hyvin suppeana historian kertauksena, koska turkulainen halusi asian esiin ottaa. Etenkin syttymissyytä yritettiin tarinan yhteydessä jotenkin ulkopuolisten syyksi. Kerta ehkä vielä menisikin.. mutta ei kolmeakymmentä.

Mutta jos palataan takaisin tähän päivään. Muistin virkistykseksi, Suomen kaupungit suuruusjärjestyksessä, asukasluvulla mitattuina - vuonna 2008 - ovat:


  1. Helsinki (571 887)
  2. Espoo (240 275)
  3. Tampere (208 657)
  4. Vantaa (194 346)
  5. Turku (175 279)
Loimaa hienosti sijalla 82.

Täältä kuntien väkiluvut

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niin. Fakta kumminkin on, että Turku ei ole koskaan ollut Suomen pääkaupunki. Helsinkikin vasta vuodesta 1917.

hna kirjoitti...

MISSÄ ON NURMIJÄRVEN ASUKASLUKU?!?!

Ansku kirjoitti...

Menlo Park 30,785
San Francisco 764,976

Nora kirjoitti...

Mistä noi asukasluvut näkyy. Haluan tietää mones Karkkila on. ;)

Prepe kirjoitti...

Helsingissäkin ammuttiin viikonloppuna ilotulitus Turun palon vuosipäivän kunniaksi.

Loimaannorppa, Norppa, Noora kirjoitti...

Nurmijärvi - mikä se on? (20.)

Nora: nyt lisätty

Ansku: ei ne ees oo kaupunkeja, ne on vaan isoja asuinalueita ;)

prepe: so true, ja "taivas oli yhtä valaistu kuin silloin kun turku paloi kolmattakymmenettä kertaa" ?

Nora kirjoitti...

Siitä sitten vaan ajanvietettä tammikuiselle bussimatkalle opettelemaan... ;)

Marinadi kirjoitti...

Seuraavaksi voitkin listata kappaleita :) Haastoin sut pistämään biisejä esiin.

Anonyymi kirjoitti...

Provokaatioiden aika ei näköjään ole ohi!

Ensimmäinen piispanistuin muuten Nousiaisissa (Masku-Nousiainen -suuriruhtinaskunta), jonne Piispa Henrik löi ankkurin kiinni.

Masku-nimi löytyy muuten 1200-luvun Vatikaanin kirkonkirjoista. Tiedonjanoisille saatettakoon täten myös tiedoksi, että Naantali on lohkottu Maskusta. Siis presidentin kesäasunto on Maskussa!
Ja se birgittalaisluostari on ollut aikoinaan Akkoistenmäen pelloilla, eikä Naantalin rantsussa.. (siinä ennen Kustavintietä kun Nousiaisista päin ajellaan..`)

- Fogues

Anonyymi kirjoitti...

Ei nurmijärvi ole kaupunki. Se on mielentila.

-törmänen

vero-norppa kirjoitti...

Masku, Varsinais-Suomi: vuoden 2008 veroprosentti on 16.5 %

Helsinki, Uusimaa: vuoden 2008 veroprosentti on 17.5 %

Turku, Varsinais-Suomi: vuoden 2008 veroprosentti on 18.0 %

Nurmijärvi, Uusimaa: vuoden 2008 veroprosentti on 18.75 %

kuisma kirjoitti...

http://asuntojen.hintatiedot.fi/

Jep jep ei voi muuta kuin pyöritellä päätä, enkä edes haluu tietää vuokratasoja. Et se noista veroprosenteista.

Anonyymi kirjoitti...

"Masku-nimi löytyy muuten 1200-luvun Vatikaanin kirkonkirjoista. Tiedonjanoisille saatettakoon täten myös tiedoksi, että Naantali on lohkottu Maskusta. Siis presidentin kesäasunto on Maskussa!" Ja Naantali on lohkottu 1917 Venäjästä. Eli Turku on entistä Neuvostoliittoa! Historia on kuin omenapiirakan tekoa: Vapaasti saa säveltää
-Jude

Anonyymi kirjoitti...

Valitettavasti väärin meni Jude. Kyllä Maskusta lohkottu Naantalin pitäjä on paljon vanhempaa perua, kuin 1917 jälkeinen maailma. Jotain 1400-luvun juttuja, jollen nyt ihan väärin muista. Varsinais-Suomessa vaan on meininkiä ollut päällä silloin kun muualla Suomessa hakattiin kivikirveillä ja kiroiltiin ;=)

Ja tiesittekö että se Suomen itsenäisyys Neuvosto-Venäjästä 1917muuten lipsahti suht koht kaoottisessa tilanteessa herra V.I Leniniltä sivulauseessa, kun suomiherrat lähti sitä junalla Pietarista kysymään tietysti tilanteen ajamina..

Anonyymi kirjoitti...

hoplaa! Todentotta, Turku ei ollut osa Neuvostoliittoa vaan on osa Venäjää. Kiitos korjauksesta!

Jos poisteaan kahden asian väliltä aika, saadaan kummallisia yhdistelmiä. Kuten 1914 rakennettu Kultaranta olisi Maskua, vaikka maa, jolle se rakennettiin, oli ollut Naantalia jo vuosia.

-Jude

Anonyymi kirjoitti...

"Masku-nimi löytyy muuten 1200-luvun Vatikaanin kirkonkirjoista. Tiedonjanoisille saatettakoon täten myös tiedoksi, että Naantali on lohkottu Maskusta. Siis presidentin kesäasunto on Maskussa!" Ja Naantali on lohkottu 1917 Venäjästä. Eli Turku on entistä Neuvostoliittoa! Historia on kuin omenapiirakan tekoa: Vapaasti saa säveltää
-Jude

Kannattaisi varmaan tarkistaa lähteet. Taitaa olla toisinpäin, eli Masku kuului aikoinaan Naantaliin. Naantalissa oli jo nunnaluostari kun Maskuun vasta suunniteltiin kirkkoa.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...