maanantaina, syyskuuta 29, 2008

Rypsi ja rapsi

On se ihmisen elämä vain mielenkiintoista. Joka päivä voi ihmetellä eri asioita. Tänään piti miettiä, että mitä eroa on rypsillä ja rapsilla. Joka tuutista tulee kuinka terveellistä rypsiöljy on mutta entä kun ruuassa onkin rapsiöljyä?
Käsi ylös, kuinka moni oikeasti tietää mitä eroa noilla kahdella on?
Rypsi ja sen lähisukulainen rapsi ovat melko uusia tulokkaita Suomen pelloille. Ne vakiintuivat suomalaisiksi viljelykasveiksi oikeastaan vasta 1980-luvulla. Muuallakaan Euroopassa niillä ei ollut kovin huomattavaa asemaa viljelykasvien joukossa ennen 1970-lukua. Ristikukkaisten öljykasvien viljely oli keskittynyt Kiinaan ja Intiaan, mistä myös ensimmäiset tiedot rypsistä ovat ajalta 2000-1500 e.Kr.
JA:
Rypsin kukinnossa aukeamattomat nuput ovat alempana kuin juuri auenneet kukat. Rapsin kukinnossa nuput ovat ylempänä kuin juuri auenneet kukat. Rypsillä kukkavarren lehdet ovat sepivät eli lehtikanta kiertyy kokonaan varren ympäri. Rapsi on puolisepivä .

Eli - kumpi kuvassa?

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.agronet.fi/rypsi2000/gifs/rapsi.jpg

Kun hiiren kursorin siirtää kuvan päälle, niin tuo linkki tulee näkyviin selaimen vasempaan alareunaan ja kuvan nimikin on rapsi.jpg...

Oikea vastaus on siis rapsi :)

MinkkiP kirjoitti...

Molemmat ainakin haisee yhtä pahalle pellolla.

Anonyymi kirjoitti...

Onkohan sittenkään.. ;)

prepe kirjoitti...

Mutta jos oikein rypsii, niin silloin ei auta rapsii. Siitä ei oo mitään hyötyä!

Anonyymi kirjoitti...

Rapsi on Suomessa niin vähän viljelty, että sato sekoitetaan rypsiin ja ei sanota kenellekään.

Vähän samalla tavalla kuin lampaiden ja vuohien kanssa. Lammasjauheliha saattaa olla vuohta...

Anonyymi kirjoitti...

"Kukkivat kasvit on helppo erottaa toisistaan, sillä rypsi aukeaa ylhäältäpäin, kun taas rapsi aukeaa alhaaltapäin, toisin sanoen rypsin lyhyessä ja tiheässä kukinnossa avautuneet kukat ovat nuppujen yläpuolella ja rapsin pitkässä kukinnossa puolestaan nuput ovat ylimpänä."

vastaus siis rapsi. helppoa.

Norppa kirjoitti...

Joskus pitää helppojakin kysymyksiä toistaa, jotta ne avautuisivat kaikille, esim. minulle. ;)
Mutta niin kuin eräskin anonyymi vihjaisi, että Suomessa saatetaan sekoittaa rapsia rypsiin, eikä kerrota kenellekään...niin onko se rapsiöljy sitten yhtä terveellistä?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...