tiistaina, heinäkuuta 08, 2008

Hesari testaa ja tykkää - paitsi amerikkalaisista

Huomaan, että olen lomaillut tarpeeksi, koska kulmani alkavat nousta eri asioista. Tämä aiheuttaa tietysti otsaryppyjä mutta jos ne ovat elämäni suurin murhe, silloin asiat periaatteessa melko mukavasti.
Ei pitäisi lukea aamuisin lehtiä. Lomalla juodessaan aamukahvia, sitä on jotenkin niin suojaton. Mikä tahansa otsikko tai pieni vaaniva lause pääsee ihon läpi kun ei ole varuillaan. Pitäisi olla esilukija joka yliviivaisi typerät kohdat lehdestä mustalla tussilla tai leikkelisi tarpeettomat artikkelit etukäteen lomalaista säästääkseen.
Nyt pulssia nostatti niinkin viattomalta kuullostava asia kuin Helsingin Sanomien jäätelötesti; plussat ja miinukset, hinnat ja mittatiedot jne. Kärkevää ammattijournalismia siitä että jäätelöpallojen hinnat ja koot vaihtelevat Helsingin keskustassa. Eikö olisi vasta uutinen jos Helsingin jäätelöpallojen koot eivät vaihtelisi, ja hinnatkin olisivat sentilleen samat?
En kritisoi aihetta. Suomi tarvitsee tuollaisia kesäjuttuja. Eihän päivän sanomalehden ole tarkoitus olla pelkkä kopio stt:n uutistiedotteesta, vaan perinteiseen tapaan tuoda ihmisiä yhteen eri asioiden ja teemojen ympärille. Ja jäätelö, sehän kiinnostaa kaikkia! Paitsi - täytyy tunnustaa, että tänän kesänä olen ollut entistäkin huonompi jäätelön syöjä. Mutta tänään oli juhlahetki kun pistäydyimme Valion Jäätelöbaarissa (hei anteeksi, muuten, mikä jäätelöbaari se on? ihan tavallinen pieni, parin asiakkaan palvelutiski) ja ilahdutimme nuivasti kunnon lounaaseen suhtautuvia lapsia jäätelöllä. Yhteisen herkuttelun kohokohta oli kaikille kun eräänkin naisen ylisuuri pehmis tipahti ensimmäisen nuolaisun jälkeen lattilalle. "PLÄTSIS!" Lapset eivät edes nauraneet. Jäätelön pudottaminen lattialle taitaa olla vähän kuin ilmapallon kadottaminen taivaalle, vaikka olisi jo vähän vanhempikin.

Mutta asiaan, eli puolueettoman ja luotettavan Helsingin Sanomien jäätelötestiin.
Testiin oli valittu GB Glace, GOI, Helsingin jäätelötehdas, Ingman, karhupuiston kioski, Valiojäätelö (nestle)

Testissä (7.7.) vertailtiin pallon painoa, pallon hintaa, laskettiin jäätelölaadut yms. Hienosti kootussa taulukossa kuluttajaa infotaan myös siitä käykö pankkikortti, montako pistettä tulee miljöölle ja miten palvelu on sujunut. Kätevää, koska harvoin tulee ravattua seitsemälle eri kioskille tekemään eri vertailuja.
Sitten annetaa
n plussat ja miinukset. Ingman saa plussaa siitä että tarjoaa esim. tofujäätelöä ja GOI:n valikoima on "mieletön ja sijainti mukava". Hienoa, harvemmin tuota mieletön laatusanaa saakaan lukea Hesarin tuotevertailuissa. Mutta sitten tulevat miinukset ja kohta missä joudun nielemään aamukahviani kaksi kertaa:
Ben&Jerry`s: miinuksena: amerikkalaisuus. WHATTHEF**K? Siis ei esim. että: "kioski sijaitsee kampissa keskellä vilkasta kulkuväylää tms" vaan miinusta: amerikkalaisuus.
Olenko taas kulkenut ajatuksissani muutaman vuoden ja missanut jotain suurta? Saako nykyään kansallisuuden kirjoittaa jonkun tuotteen miinukseksi, vai koskeeko se vain amerikkalaisia? "Pitäisin tästä jäätelöstä mutta se on ukranailaista?" Entä toimiiko se muissakin testeissä; "Tämä vuorisuola olisi loistava mutta se on tehty ulkomailla?" Yhdessäkään kohdassa ei ollut plussan kohdalla että: "suomalaista" tai "eurooppalaista"; tai vaikkapa sitten edes että "ei-amerikkalaista". Ei hlvetti, mitä enemmän, ja alhaisemmalla sykkeellä yritän miettiä tätä, sitä käsittämättömämmäksi koko asia muuttuu. Helsingin Sanomien jäätelötehtaiden vertailutestissä, Ben & Jerrys jäätelö saa miinuksensa siitä että on amerikkalainen.
En vain ymmärrä mitä Merituuli Ahola ja Kati Pukki ovat ajatelleet tuossa kohdassa. Nestle on sveitsiläinen. Tässä kohdassa miinuksena oli, että senaatintorin kioski oli huonosti sijoitettu.
GB Glace on monikansallisen Unileverin omistuksessa. Tämäkin kioski on saanut miinusta sijainnistaan tuulikaapin suulla.

Paha, paha amerikkalainen jäätelötehdas
and more fun with it

3 kommenttia:

hna kirjoitti...

Nooooo… Pitääkö sitä nyt! Ja lööpithän on sit kans journalismia, jos sitä kysyy esim. siis Ilta-Sanomien Parkkiselta.

Loimaannorppa, Norppa, Noora kirjoitti...

mä niin näkisin, että tosta journalismi sanastakin on tullut joustava käsite. vähän niin kuin jossain vaiheessa kun kaikki missit halusivat olla toimittajia mutta tajusivat sen jälkeen, että on sellanenkin ammatti kuin juontaja. paitsi carmen mäkinen, josta tietysti tuli toimittaja.

Tyhjäntoimittaja kirjoitti...

Ma olen pettynyt Ben&Jerryyn. Luulit että sitä voi syödä amerikkalaiseen tapaan suoraan purkista, mutta eihän siihen pysty mikään lusikka. Se on ihan yhtä kovaa kuin se pakastettu maito mitä Valio-Nestle myy jäätelön nimellä.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...