perjantaina, heinäkuuta 25, 2008

Kesälukemista

Kenenkään pakottamatta, pongasin tämän Elämää ja kirjoitusvihreitä sivuilta.
Koska näitä on joskus kiinnostava lukea mutta välillä niin vaikea saada aikaiseksi että itse täyttäisi, välttelen itseni ulkona polttamista ja vietän muutaman minuutin koneen ääre
ssä.

Säännöt:


- Tässä on lueteltu sanoja. Kirjoita jokaisen kohdalla, mitä lapsuuden/nuoruuden tapahtumia, asioita tai tunnelmia tulee kyseisestä sanasta mieleen.
- Jos juuri siitä sanasta ei tule mieleen mitään, niin kerro jostain siihen läheisesti liittyvästä asiasta.
- Saa kertoa useampiakin asioita, jos sanasta muistuu mieleen paljon juttuja.
- Lopuksi: keksi luetteloon yksi sana lisää ja muistele siihenkin sanaan liittyviä lapsuuden tapahtumia.

1. Kampa
Juuttui aina tukkaan kiinni. Aina. Jos olisi saanut valita, olisi mielummin kulkenut hiukset kampaamatta, ja varmaan lapsena myös näytin siltä. Myöhemmin ala-asteella oli ihanaa jos joku vanhempi tyttö kampasi ja letitti hiukset, koska en itse osannut ja hyvin letitetyt hiukset tuntuivat ryhdikkäiltä.

2. Lintu
Ei mitään mielikuvaa linnuista. Joskus kuudennella oli kotona pari undulaattia jotka tekivät poikasia ja koska linnut saivat harjoitella häkin ulkopuolella lentämistä, olikin "hauskaa" kun poikaset linnouttautuivat olohuoneen verhotangon päälle ja välttelivät samaan aikaan häkkiin lentämistä. Myöhemmin linnut muuttivat Turkuun mutta kuulemma silti elivät onnellisen loppuelämän.

3. Meri/Järvi
Lapsena vietimme usein kesällä papan ja enon kanssa Liesjärvellä. Tehdas, jossa isoäiti kävi töissä omisti siellä mökin. Näen siitä usein unta vieläkin. Ruokana oli Jalostajan purkkilihapullia ja pussista mummon muusia. Maistui. Enon kanssa pelasimme ristinollaa tai jazzia. Taisin hävitä aina. Yötä nukuttiin makuupusseissa pienessä huoneessa. Vaikka kotialue Loimaan vesimäärä on minimaalinen on järvimaisema silti tutumpi. Tosin kesäleireillä pääsi meren ääreen ja suolaveden makuun mutta veneily jäi vieraaksi.

4. Kitara
En koskaan oppinut soittamaan mitään. Tosin en sitä koskaan harjoitellutkaan. Musikaalisuus vain ei millään tavoin tullu esiin peruskoulu-urani aikana. Nykyäänkin laulamani kappaleen tunnistaa sanoista, jotka usein myös menevät pieleen.. Pikku-enolla oli akustinen kitara huoneessaan mutta muistaakseni hänkään ei oppinut soittamaan sitä.

5. Kello
Minulla oli usein lapsena tapana kysyä "paljon kello on sillai erilaisesti", mikä tarkoitti digitaalista aikaa, ja televisio-ohjelmien lukua.

6. Oksentaminen
En muista lapsena kauheasti oksennelleeni. Ja itseasiassa hurjin oksentelukokemus tuli nyt vasta muutama kuukausi sitten kun aikuisiällä olin kunnon vatsataudissa. Joskus 12-vuotiaana muistan oksentaneeni bussimatkalla ruotsissa kun menin kiskaisemaan pussillisen mansikoita yhteenmenoon.

7.Mummo
Meillä on ollut suvussa aina reippaahkot vanhat rouvat, niin varsinainen mummo-sana on jäänyt käyttämättä. Isoäidistä tuli isoäiti jo 40-vuotiaana, ja hänen äitinsäkin oli vasta 75-vuotias silloin, ja hyvinkin reipas. Mutta "mummo" niin kuin vanhempana sukulaisena on edustanut hyvin läheistä perheenjäsentä.

8. Kirja
Vaikka koulu muuten ei tainnut olla varsinainen menestystarina, lukeminen onnistui. Kirjasto tuli tutuksi jo varhain, ja lukeminen on ollut Ystävä.

9. Pipo
Hukassa. Usein. Kun on ollut jonkinasteinen AD/HD lapsi, on kaikkien tavaroiden tallessa pitäminen ollut mahdotonta. Pipo oli yksi näistä. Mainospipo-lapsia. Pipoissa saattoi lukea esim. Laaksosen putkiasennus tai Joule. Teininä tietysti kuljettiin paljain päin. Ei liity suurempia muistoja. Pipo on myöhemmin tullut hyvinkin rakkaaksi ja tärkeäksi asusteeksi.

10. Matematiikka eli laskento
Mikä meni pieleen? Suomalainen peruskouluopetus, matematiikan osalta on rakennettu toisen tyyppistä oppijaa ajatellen. Minulla ei ollut mitään matematiikkaa tai numeroita vastaan, ei ole vieläkään. Matematiikkaa vain opetettiin tavalla, joka ei mennyt perille. Myöhemmin totesin, että minuun henkilöityi lapsena jotakin, josta muutamat laskennon opettajat eivät suuremmin välittäneet.

11. Metsä

Metsä on aina ollut jollakin tavalla ympärillä. Koulun, kodin ja kasvuympäristön lähellä. Sinne eksymisestä varoitettiin lapsena tuhansia kertoja. Kesäleireillä myös yövyttiin metsikössä.

12. Ukkonen
Ukkonen on aina kuullostanut kiinnostavalta. En koskaan lapsena pelännyt ukkosta ja salamointia, ehkä päinvastoin. Ukkosta on ollut kaunista kuunnella ja salamoita seurata.

13. Hiukset

kts. kohta kampa. Pienenä minua luultiin pojaksi, joten ehkä siksi välillä halusin kasvattaa pitkät hiukset. Hiuksiin ei liity sen kummallisempia muistoja. Usein sain vain kampaajalla kuulla, että "onpa sulla paksu tukka" ja myöhemmin tietysti "ettei hiukset ja järki pysy samassa päässä".

14.Sisko/veli - valitse toinen
Voi kun niitä olisi voinut pienenä tilata jostakin! Kaipasin pienenä siskoja ja veljiä, ja vielä isompanakin. Kaikilla muilla niitä oli.

15. Ikkuna

En ole tainnut rikkoa yhtään ikkunaa lapsena. Hämmästyttävää kyllä. Enkä ole juuttunut ikkunoihin, enkä pudonnut niistä. Tosin ekaluokalla kaverimme Esa halusi näyttää meille tytöille kuinka vahva hän on, roikkui sitten neljännen kerroksen ikkunasta, eikä sitten enää jaksanut nostaa itseään sieltä. Minä ja toinen tyttö juoksimme hakemaan isot neljäsluokkalaiset apuun, ja saimme kuin saimmekin kaverin nostettua takaisin luokkaan. Jälki-istuntoa tuli.

16. Kalenteri

Eikai tähän voi laittaa muuta kuin joulukalenteri. Tarhassa sai jokainen vuorollaan avata yhden luukun ja pyytää yhden ystävän istumaan viereensä luukun lähelle. Joulun aika oli mukavaa aikaa kun joululoma alkoi ja vihdoin oli omat synttäritkin.

17. Puuro
Puuroa ei paljoa syöty kotona. Se oli enemmänkin leiri/kyläruokaa.

18. Harmoni/piano
Vesikosken ala-asteella oli aamuhartaudet joissa opettaja soitti harmonia polkien, ja virsi laulettiin sinikantisesta virsikirjasta. Neljä ensimmäistä vuotta opettaja säesti kaikki musiikkitunnit harmonille. Pikku koulussamme ei ollut pianoa.

19. Säkkituoli

Ostin yläasteella ensimmäisestä talvilomapalkastani harmaan säkkituolin ja palapeililasit huoneeseeni ja olin erittäin tyytyväinen. Töissä oli pienellä konepajalla automaattisorvin vieressä. Huolestuttavinta on, että nyt tuollainen saman sävyinen säkkituoli sopisi hyvinkin nykyiseen kotiini.

20. Sekalainen

Ööö..sekalainen karkkipussi? Karkit maksoivat 5 penniä tai 10p. Eikä niitä ollut jättisäkkiä. Osuuskaupassa ne kääräistiin paperitötteröön, ja karkkia saatettiin ostaa 50 pennillä.

21. Polkupyörä

En muista opinko ajamaan aikaisin vain myöhään, muistan kuitenkin että varsinainen pakko-opettelu alkoi siinä vaiheessa kun äiti kyllästyi hitsauttamaan katkenneita apupyöriä takaisin kiinni. Olin melko pieni kokoinen lapsi, ja muistan pyörän olleen hieman korkeahko mutta pyörällä ajo sujui melko hyvin opittuani. Pyörän väri oli punainen. Ainoastaan joku kevät ajoin suoraan vettä täynnä olevaan ojaan kun tavallaan katsoin, että siinä oli lätäkkö eikä oja. Olimme sitä ennen ajaneet muihin lätäköihin huvin vuoksi rikkoaksemme päälle jäätyneen ohuen jääkerroksen. Naapurin tytön äiti minut sieltä sitten onki läpimärkänä ylös.

1 kommentti:

kuisma kirjoitti...

Kampa: Mummo pakotti kampaamaan aamuisin hiukset ettei mene takkuun :) ei onnistunu

Lintu: Ei oikein mitään
Meri: Kesälomat ja kesäviikonloput meni pienenä yleensä merellä.
Kitara: Sain akustisen synttärilahjaksi, mutta en musikaalista lahjakkuutta.
Kello: Niitä hukkui pari uimahalliin ja parista huurtui lasi.
Oksennus: Ei mitään.
Mummo: meillä mummoja kutsuttiin koirien nimien mukaan.
Kirja: en lukenut pienenä kovinkaan paljoa kirjoja.
Pipo: ON HENKILÖKOHTAINEN ASIA.
Laskenta: ei kiinnostanut.
Metsä: vastaa kun sinne huutaa ja sitä tuli yritettyä.
Ukkonen: salamat oli mielenkiintoisia ja on niitä kiva katsella vieläkin.
Hiukset: takussa.
Sisko/Veli: ei ole kumpaakaan, mutta oisi kiva jos sellainen olisi.
Ikkuna: en muistaakseni rikkonut, et se oli ne muut pojat.
Kalenteri. Suklaa kalenteri oli pienenä ihan ygöönen.
Puuro: Joskus oli, mutta ei ollut mitenkään suurta herkkua.
Flyygeli: mummolassa oli / on vieläkin - hyviä muistoja.
Säkkituoli: sen sisällä on muuten pieniä styroksipalloja ja se ei kestä kun sen päälle hyppää.
Sekalainen:kyllä karkkipussi ja yleensä 5 markalla.
Polkupyörä: Pienenä hyvä krossipyörä pöllittiin ja sama tapahtui viimekesänä :(

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...