tiistaina, lokakuuta 09, 2007

Valot sammuksiin ja saunaan vaan joka toinen päivä!

Hei hyvänen aika! Energiansäästöviikot ovat alkaneet, enkä ole edes ehdinyt kannustamaan siihen!
Se mitä pieni ihminen voi tehdä, on omassa kodissaan säästää energiaa, ja opettaa omia kavereitaan tai omaa perhettäänkin tekemään niin. Ms Hoppilakin on kiljaissut aikoinaan minulle niin vakuuttavasti jääkapinoven avoinna pitämisestä, että nykyään aina jos vesihana on liian kauan auki, tai kurkkaan pitkään pakastimeen, tulee tämä vahva "jääkaappi kiinni!" huudahduskommentti mieleen. Ja hyvä näin. Kyllä sitä kuuntelee kun selkästi sanotaan.
Olen maailman huonoin valojensammuttaja mutta nyt olen skarpannut ja sammuttelen valoja niin paljon kuin ehdin! Olen myös vaihtanut energialamppuja sitä mukaan kun uusia lamppuja on tarvinnut.
Koska voi olla että Kioton ilmastonsopimuksella on maailmankaikkeudelle enemmän etua mutta onhan se mukava tietää, että arkivalinnoilla voi vaikuttaa.
Pyykkiä kannattaa pestä säästöohjelmilla tai täysiä koneellisia, sähkölaitteet voi sammuttaa kokonaan eikä pitää odotus-tilassa ja lamput voi vaihtaa energialamppuihin. Ja sähkösaunankin voi laittaa päälle vain joka toinen päivä.
  • Sammuta turhat valot - kaikki lamput, myös energiansäästö- tai loistelamput kannattaa aina sammuttaa.
  • Sammuta valmiustilassa oleva laite - esimerkiksi käyttöä odottelevat digiboksit kuluttavat vuodessa turhaan sähköä jopa enemmän kuin 19 000 sähkölämmitteistä pientaloa.
  • Ota lyhyempi suihku - jos otat kahden minuutin suihkun 10 minuutin sijaan, säästät jo viikossa leffalipun tai laadukkaan viinipullon hinnan.
  • Alenna huonelämpötilaa - 1 °C vähentää lämmityskustannuksia 5 %.
  • Kävele tai pyöräile lyhyet matkat - suurin osa 1 - 3 kilometrin matkoista kuljetaan autolla.
  • Aja taloudellisesti - taloudellisen ajotavan oppeja noudattamalla säästät polttoainekuluissasi vuoden aikana keskimäärin 240 euroa.
Lisää vinkkejä täältä

Ja eikö Paul Potts uskomaton puhelinmyyjä saa liikutuksen kyyneliä teidänkin silmiinne??! Paul sings Opera

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tätä tämä digiaika nyt sitten on: energiankulutus kattoon! Digibokseista kun on vaikea ottaa valmiustilan virtoja pois, kun niissä todella harvoin on virtakytkintä. Eli töpseli pitää kiskoa seinästä, jos haluaa säästää luontoa, ja sehän tarkoittaa sitä, että tallentavat boksit eivät pysty tallentamaan, ja kun laitat töpselin takaisin seinään, niin laitteella kestää aikansa saada kellot ja muut toiminnot paikalleen. Odottele siinä sitten kymmenen minuuttia, kun Salkkarit jo pyörivät! :)

Miksei kukaan laitevalmistaja ole kehittänyt boksia, joka ei olisi valmiustilassa, mutta osaisi silti herätä oikeaan aikaan esim. tallentamaan. Ei luulisi olevan mahdoton tehtävä, sillä toimiihan esim. kännyköissäkin herätys-toiminto, vaikka luuri olisikin pois päältä.

norppa kirjoitti...

Hyvä pointti. Huomaa ettei mulla ole tallentavaa boxia. Tosin olen kyllä miettinyt noita ajastinkytkimiä, mikä olisi kätevää esim. kahvinkeittimen kanssa, ja varmaan soveltuisi monen muunkin sähkölaitteen käyttöön.

hna kirjoitti...

MEidän taloyhtiössä ei ole edes patterit vielä päällä joten sisälämpötilat eivät hio todellakaan 20astetta. Ja sen kyllä huomaa…

Villakerrasto on muutenkin hyvä hankinta, muttei sekään riitä, lattian tasossa tai muutoinkaan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...