Eero Heinäluoma, sinulla on nyt ollut kesän ajan työrauha, ja teillä on ollut siellä puoluejohdossa aikaa toipua viime vaaleista ja hallitusvastuusta. Oppositioaika on alkanut vanhojen latujen uurteissa, ja nyt kentällä odotetaan vahvaa, tajunnan räjäyttävää vastaiskua.Syksy on tullut kynnyksen yli, ja edes tasa-arvotupo ei lämmitä suomineitojasi. Odotan siis sinulta ja lähitiimiltäsi hiiliä joihin puhaltaa.
Näksin että nyt on se aika jolloin voit pukata lumipallon vierimään ja kehittää sosialidemokraattista puoluetta vahvalla kädellä. Tiedän että tervassa ja höyhenissä pyörimisen jälkeen innostumiseen menee aikansa, ja on hyväkin miettiä ettei mene hosumiseksi mutta toivottavasti syksysi on virtaa täynnä. Peiliin katsominen ei koskaan ole haitaksi mutta turha sitä on jäädä tuijottamaan. Lopputulos oli monien seikkojen summa, ja ainakin nuorempi demariporukka näyttää vähitellen heränneen nälkäisenä. (eiran vanhemmista herroista puhumattakaan, radikalismilla ei ole yläikärajaa, rok!)
Äläkä nyt sitä virhettä tee, että liian varovaiseksi rupeat! Kun alkaa liiaksi miettimään sanojaan, ei tule sanotuksi mitään, ja se puuro jäähtyy nopeasti.
Anna Eero mennä vaan! Turha sitä on sanomisiaan liikaa varoa ja vatvoa. Oppositiojohtajan paikalla istuu valokeilassa mutta ota siitä kaikki irti. Kyllä se Vanhasenkin norsunluutorni heiluu kun ravistelet sitä kunnolla. Ylimielisyydellä on ollu tapana kostautua. Ja kokoomuslaisille voit sanoa että "höpö höpö, mikään vastakkainasettelun aika ole ohi".
Suoraan puhujasta ei aina pidetä, mutta arvostetaan, jos toiminta on oikeudenmukaista. Rohkeita päätöksiä pitää tehdä. Ne voivat joskus olla vääriä. Erehtymisiä tapahtuu, se on valitettavaa mutta inhimillistä. Tosin niitä päätöksiä tehdessään pitää tietää mihin arvovalintoihin ja taloudellisiin seikkoihin ne ovat perustuneet.Huolestuttavampaa on passiivinen tai joka suuntaan kumartava politiikka.
Eikä kukaan odota sinun keksivän pyörää uudelleen. Vastuuntunto ja oikeudenmukaisuus ovat hyviä teemoja. Nyt vain purat niitä konkreettisemmaksi. Mitä se oikeudenmukaisuus tarkoittaa työpolitiikassa pienyrittäjän kannalta, entä opiskelijan? Minkälaisilla keinoilla "aivan tavallinen helsinkiläinen voi vaikuttaa edes kunnallistasolla"?
Yhdyskuntasuunnittelu ja ympäristörakentaminen? Vastuullisuus kiinnostaa niissäkin. Itämeri on vihdoin huomattu mutta annapa vahva sysäys myös sosialidemokraattiselle ympäristöpolitiikalle.
Myös turvallisuus luo tarpeita. Monella tapaa. Se voi olla sosiaalista, henkistä, taloudellista tai sotilaallista. Suuri johtoajatus puuttui viime vaaleista mutta nyt vasta-argumentit pitää purkaa konkreettisiksi palasiksi. Kohdennettu selkeä viesti kyllä menee perille.
Me elämme sirpaloituneessa yhteiskunnassa. Et voi puhua suuren puolueen suurella äänellä, koska yhteiskunta on muuttunut. Yhteisöllisyys on kadonnut mutta se on luonut epävarmuutta ja turvattomuutta. Meitä on monta mutta me emme tunnista toisiamme. Silti teemat ovat yhteisiä: selvityminen, onnistuminen ja menestyminen.
Älä siis puhu enää miljardeista tai sadoista tuhansista työpaikoista. Puhu kampaajista tai koodaajista. Puhu neulojista tai kaksosten isistä. Puhu pesupähkinöistä ja asuntolainojen koroista.
Ja nyt kun tuli tässä tätä muistilistaa tehtyä niin, laita puolueessa sähköinen viestintä toimimaan ja vaadi että erityisryhmät huomioidaan. Tänä päivänä poliittinen osallistuminen ei voi olla kiinni fyysisestä sijainnista, ominaisuuksista tai tietotaidostakaan kiinni. Kysyn sitten puolen vuoden päästä mitä virtuaaliselle Työväentalolle kuuluu.
Niin ja muista keskittyä oleelliseen. Puolueen nimenmuuttamiset ja muut lillukanvarret voit jättää niiden kanssa puuhasteleville.Tasa-arvoinen sivistysyhteiskunta tarvitsee laadukkaita julkisia palveluita, jotka ovat kaikkien ulottuvilla. Mikään ei ole ilmaista mutta se vasta kalliiksi tuleekin jos ne jätetään huolehtimatta.
Mutta älä myöskään tee tätä yksin. Kun ovesta on tulijoita, huolehdi että saranat ovat rasvatut. Seisova vesi ei virkistä, virtaus tuo voimaa ja niitä kipeästi tarvittavia ravinteita
No eipä minulla sitten muuta. Tällä kertaa. Reippaasti vaan hihat ylös ja hommiin!
Ja Intohimoa Eero, intohimoa!
7 kommenttia:
Intohimoa.
Miksi et kirjoita myös ulkoministerille. Hän tosin lukee vain tekstiviestejä, joten ihan yhtä paljon asiaa ei kannata miehelle kerralla syytää. Intohimoa häneltä ei kuitenkaan puutu...
Retorinen kysymyskö eli missä on naisen tie?
Me olemme kyllä ulkoministerin kanssa tavanneet. Enkä usko hänen vielä unohtaneen sitä.
KYLLÄ hienoa tekstiä. Nyt kaikki joukolla kaatamaan Vanhasen porvari possulaa. Kaikkea on luvattu mutta mitenkäs on käynytkään - se kaikki on ollu pelkkää kusetusta. Hoitajille luvattiin lisää liksaa, mut ei onnistunu. Verotusta kevennetään tuntuvasti, ei oo näkyny. Ns keskituloisille ja heikompituloisille jäisi vähän enemmän käteen, mut prkle ei ainakaan mun kukkaros oo mitään näkyny. On sanottu että esimerkiksi Itämerelle (minulle hyvin tärkeä asia) pitää tehdä jotain, no mut hei sehän on nyt itsestään selvää kaikkihan sen nyt tajuu, mutta tässäkin asiassa ei mitään erityistä. Nyt vaan enemmän asioita ns katutasolle ni saadaan prklen pikkuporvarit vapisemaan.
Hienoa. Eräs isäni kollega tapasi pienessä juubassa Iken vajaa kymmenen vuotta sitten Storyvillessä. Sanoi tälle "Sä oot tosi tutun näköinen...anna mä arvaan." Ike oli nauttinut tilanteesta kunnes "Hei! Nyt mä keksin! Sä oot sen Taiskan poikaystävä!"
Noihin hoitajiin on pakko palata. Meistä jokainen voi osallistua hoitajien palkkojen korottamiseen. Maksetaan lisää veroja. Mutta mitäs käykään jos veroja nostetaan. Alkaa hirveä älämölö. Valitettava tosiasia on, että jo pienikin korotus hoitajien palkkoihin nostaa monessa kunnassa veroäyriä aika lailla. Olisiko jo aika oikeesti miettiä sairaanhoidon tehostamista? Esim. yksityisen puolen käyttöä. Yksityinen = paha mörkö, ei enää päde. Julkinen = kaikille kaikkea, ei enää onnistu.
Mutta in the end: kannatan hoitajine palkkojen nostamista. SAK:laiset metalli tms. voisi solidaarisuusmielessä luopuoa noin 10%:n palkankorotuksistaan hoitajien hyväksi.
Mulle kävis että metallimiehet lähettäis kirjekuoressa 100 euroo hoitajille kuukausi mutta mä haluan nähdä kun sä meet ehdottamaan sitä niille.
Täytyy myös muistaa että yksityinen terveydenhoito ei ole automaattisesti paras ja tehokkain, sitä se saattaa olla mutta se ei ole itsestäänselvyys.
Itseasiassa koko terveydenhoitojärjestelmä pitäisi laittaa remonttiin, sekä koko sosiaaliturva pitäisi modernisoida ja rationalisoida. Vaikka meillä olisi yhtäkkiä mahdollisuus palkata tsiljoona hoitajaa lisää, se ei ratkaisi järjestelmässä olevia ongelmia.
Kun mietitään pelkästään sitä että jollakin tavalla pitäisi pystyä laadukkaasti huolehtia 700 000 vanhuksesta, 350 000 sijaan.. Ei ole enää kysymys pelkästään siitä, tekeekö sen julkinen vai yksityinen puoli.
Eh-heh-hehh-e.
Minua on aina huvittanut suuresti armeijan kapiaisten, poliisien, hoitajien ja yleensäkin julkisen sektorin proletariaatissa olevien kohtuullisen voimakas porvarillinen ajatusmaailma. Kuitenkin ko. porukka saa palkkansa sosialisoiduista yksityisestä rahasta eli veroista. Koska noiden palkka tulee veroista, niin myös verot maksetaan veroista. Hoitajien palkankorotus 500 euroa kuussa (vai mikä se summa nyt olikaan) maksetaan sekin veroista.
Ei näköjään muistu mieleen 1970-luvun suosittu slogan "Verot valtion maksettavaksi"... ja jos asiasta huomauttaa, niin hyvä ettei turpaan tule.
Poliisit, kapiaiset ja hoitsut ovat näillä perusteilla aika sosialisteja.
1000 euron kysymys. Jos palvelu a maksetaan veroista eikä asiasta tule muuta kustannusta kansalaisille, niin onko parempi että lasketaan tuloveroa ja palvelusta a maksetaankin palvelumaksu "todellisten kustannusten"* mukaan ja tuloveroasteikkoon tulee muutaman euron alennus?
* "todelliset kustannukset" on käsite, jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.
Lähetä kommentti