tiistaina, heinäkuuta 03, 2007

Kiltti vai rohkea - vai molemmat?

Niin sanottu Kiltin tytön määritelmä on hitsannut kiinni hetkellisesti jo aiemminkin, mutta kun taas tänään luin lehteä jossa joku kertoi tulleensa paremmin toimeen poikien kanssa kuin tyttöjen, ja akkamaisuus harmitti häntä, hitsasi taas vähän enemmän.
Naiset, ja miehetkin, jotka ovat sitä mieltä, että miehet ovat reiluja ja naiset eivät, saisivat katsoa peiliin. Toiset, jotka voisivat peilin lisäksi katsoa sanakirjaa, ovat henkilöt jotka kutsuvat itseään "liian kilteiksi" ja ne jotka ovat "parantuneet" tästä kaameasta taudista, ja nykyään ovat onnellisia kun sanovat suorat sanat kaikille ja ovat viimeisen päälle itsekkäitä. Hip huraa..
Uhrin ja marttyyrin rooli on joskus valinta. Niillä ei ole kiltteyden kanssa mitään tekemistä. Joskus se "liika kiltteys" on pelkkää laiskuutta, joskus saamattomuutta, joskus taas pelkkää päättämättömyyttä tai oman uskalluksen puutetta. Asioiden tekeminen itsenäisesti vaatii näkemystä. Joskus on helpompi tehdä vuosikausia niin kuin muut sanovat, ettei tarvitsisi itse ajatella, tai ottaa vastuuta asioista. On myös mahdotonta saada mielipiteitään kuulluksi, jos niitä ei ole. Osallistuminen vaatii viitseliäisyyttä. Myöskään alistuneisuus ei tarkoita kiltteyttä.
Jokaisen ihmisen pitäisi olla kiltti. Itsekkyyttä ja paskamaisuutta on aivan tarpeeksi. Kiltti ihminen on henkilö joka pystyy tekemään valintoja sen perusteella, miten oma käyttäytäytyminen vaikuttaa yhteiseen tai lähellä olevan toisen ihmisen hyvinvointiin.. Jos esim. pystyy antamaan apua, vaikkei oikein huvittaisikaan, se on kilttiä. Mutta kun antaa apua kun omat resurssit eivät siihen riittäisi, se on kiltteyden yli menevää uhrautumista jossa omat tarpeet jäävät jalkoihin, ja tekevät loppujen lopuksi enemmän vahinkoa kuin hyötyä.
Kiltteys ei tarkoita uhrautumista, vaikka joskus se voi olla vähän sitäkin. Kenenkään ei siltikään pidä "uhrata kaikkia voimiaan" parantaakseen muiden elämää mutta toisinaan sitä voi uhrata aikaansa vaikka ihan päivän, tunnin tai euron verran.
En väheksy sitä että ihminen voi sairastua "kiltin tytön syndroomaan" ja ottaa maailman huolet ja vaivat kantaakseen, tai koska ihminen ei osaa sanoa ei, muut käyttävät häntä hyväkseen mutta kiltti sana on kokenut inflaation jos siihen yhdistyy negatiivinen nössö-käyttäytyminen. Kiltti ihminen voi olla esimerkillisen rohkea.

2 kommenttia:

Hanna Kopra kirjoitti...

Totta! Ja kun puhutaan ettei pidä olla ns. liian kiltt, niin aika monelle se on vain yksi lisä syy olla ajattelematta/auttamatta/vaivaantumatta entisestään.

Kilttejä voivat olla myös 120 kiloiset ja karvaiset, muutkin kuin koirat.

Norppa kirjoitti...

niin kuin esim eräskin talkkari, joka melskasi ja kiroili suureen ääneen.. mutta oli äärinmäisen kiltti, ja aina auttoi ennemmin kuin jätti pulaan.. terkkuja suonionkadulle!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...