tiistaina, heinäkuuta 17, 2007

Mikä ihmeen GMO?

Ruoka on yksi elämäämme liittyvistä arkisimmista ja juhlavimmista asioista. Sen lisäksi että sitä päivittäin tarvii, jotta jaksaa sykkiä, ruuan laatu vaikuttaa myös omaan vointiin. Mielellään sitä söisi hyvää ruokaa, niin maullisesti kuin muutenkin laadullisesti.
Ystäväni laittoi tekstiviestin jossa pyydettiin boikotoimaan LSO:ta GMO:n vuoksi. No nyt tiedän että kehotus johtui geenimuunnellun (gm) soijan käyttöönotosta sikojen rehuissa. Itse olen hieman sivussa tästä joukkueesta siksi, etten muutenkaan syö lihaa mutta se ei tarkoita sitä, ettenkö silti haluaisi että ystäväni lapsineen, söisivät puhtaampaa ruokaa.

Piti oikein uudestaan miettiä että mikäs se elintarvikkeiden tilanne nyt olikaan meillä kotosuomessa, ja joko mä nyt syön jotain geenimuunneltuja tomaatteja tietämättäni, kun en vain ole jaksanut pysyä asioista kärryillä.
Siispä, kertaukseksi:
Muuntogeeninen tarkoittaa geneettisesti muunnettua eliötä, esimerkiksi kasvia tai bakteeria, jonka perimää on muunnettu geenitekniikan menetelmin (GMO = geeniteknisesti muunneltu organismi). Muuntogeeniset elintarvikkeet ovat siis valmistettu muuntogeenisistä aineksista tai sisältävät niitä.

Suomessa on myös meneillään GMO-vapaa Suomi -kampanja. Enkä muuten tiennyt, että on sellainenkin kuin Kansalaisten Bioturvayhdistys.

Eikä kyse ole tietenkään pelkästä lihasta, vaan myös muusta ruuasta. Esim. suomalaisten suosituin kasvis, ja oma kesän ykkössuosikkini, peruna on myös ollut koemuuntelun kohteena.

No pakkauksissa pitää olla suomen lain mukaan merkintä siitä että on käytetty muuntogeenisiä aineksia. Ainesosaluettelossa on välittömästi muuntogeenisen ainesosan jälkeen tai muuntogeenisestä lajista valmistettujen ainesosien jälkeen oltava maininta "muuntogeeninen" tai esimerkiksi "valmistettu muuntogeenisestä soijasta".
Mutta kuinka moni lukee pakkausselostuksia? Ei kovinkaan moni. Tai siis tiedän ystäväpiirissäni ihmisiä jotka ovat todellisia pakkausluettelo haukkoja, ja tiedän myös ihmisiä jotka eivät vieläkään ole kunnolla hahmottaneet että pakkauksessa lukee muuta kuin hinta, eikä aina sitäkään.
Tässä muutama rivi ruuasta ja muuntogeeneistä. Linkkien läpi käyminen sai aikaan taas enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Asia on iso. Se on herkkä ja tärkeä aihe niin tuottajalle kuin kuluttajalle. Erityisen tärkeää on vastuu oikeasta tiedottamisesta. Miten pidetään huolta siitä että kuluttajalle, sekä tuottajalle jää aito valinnan mahdollisuus. Sekä tuotanto-, että myyntivaiheessa voi elintarvikkeita tai tuotantoaineita sekottua, vahingossa tai tahallaan, ja näin ollen tavallinen kotikokkaaja voi joutua tilanteeseen, jossa ei enää voi olla varma ostamansa ja nauttimansa ruuan turvallisuudesta, laadusta tai terveellisyydestä.


Miten geenitekniikkalakia sitten valvotaan? Siitä ympäristöministeriön sivuilta.

Tietoa Finnfoodin luomusivuilta.

Lisää Eviran sivuilta.

3 kommenttia:

hna kirjoitti...

Eikö juurikin Loimaan naapurissa Jokioisissa ole sellainen joku perunantutkimutlaitos? Sattuneesta syystä (koska yhteyksiä on myös Jokioisille) olen kuullut, että tutkittavat Roswell (siis muuntelussa olevat potut) on käyty vapauttamassa useampana vuonna ns. yön turvin.

Ei. Asialla on ole ollut minä vaikka voisin nähdä eräätkin ihmiset tummissa vaatteissa ja kielletyissa hiihtomaskeissa…

Muuntogeenitön kirjoitti...

Valistuneimmat kuluttajat jättävät mm. suosittuja juustoja ostamatta, koska niissä juuston juoksutus on tehty käyttäen geenimuunneltua bakteeria. Jätän selvitettäväksi, mitkä valmistajat käyttävät menetelmää.

kuisma kirjoitti...

Ja vielä lisää aiheesta tai oikeastaan aiheen sivusta. Katsokaa mistä tuotteet tulevat, ei ole kovinkaan iso vaiva tarkistaa onko pakkauksessa sähisevä joutsen. Itse yritän mahdollisimman paljon suosia kotimaista, koska silloin tiedän, että tuote ei ole tullut kovinkaan kaukaa, jolloin taas säilöntäaineita on huomattavasti vähemmän. Tuotteiden kuljetus paikkaan josta ne hankitaan on huomattavasti lyhyempi ja se taas kuormittaa luontoakin vähemmän. Samalla kun ostaa kotimaista tukee myös kotimaista tuotantoa ja samalla saan itselleni tunteen että saan tuoretta ja laadukasta tuotetta.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...