torstaina, tammikuuta 14, 2010

Melko piikikästä

Veripalvelusta tuli tekstiviesti: Pieni lapsipotilas tarvitsee luovuttajia, ja mikäs siinä sitten. Näppäilin paluutekstarina suostumukseni, ja pian tulikin soitto jossa toivotettiin tervetulleeksi Kivihakaan. Nopeaa toimintaa.
Luovutuksen jälkeen kiirehdin suoraan sikainfluenssa-piikille, joten voisi sanoa aamua melko pisteliääksi.
Kun kerroin työterveyshoitajalle verenluovutuksestani, hän kertoi sukulaislapsestaan joka viime kesänä oli jäädä ilman verta. Yleensähän nämä pikkupotilaan sairastavat syöpää, ja kun lääkitys ei tehoa, on turvauduttava verensiirtoon. Yksi pieni potilas voi tarvita n. 20 aikuista luovuttajaa päivässä, usean päivän ajan. Terveydenhoitaja oli sitten hätäpäissään kerännyt työpaikaltaan luovuttajia, jotta lapsi saisi tarvitsemiaan terveitä verisoluja, verivarastot ovat siis välillä konkreettisesti loppu. Tästä heränneenä laitoin myös työpaikallamme ryhmäviestiä, että jos muita halukkaita verenluovutukseen löytyy, toimin mielläni yhteyshenkilönä. Useinhan ihmisellä pisimmän ajan vie se, että "tulee lähdettyä tai saa aikaiseksi". Moni osallistuu mielläänkin, kunhan joku vain organisoi.
Veripalvelu mm. maksaa kuljetuksen luovutukseen ja ryhmästään voi ilmoittaa etukäteen, ettei välttämättä tarvitse edes jonottaa. Tosin tarjolla on ruokaisat leivät, hyvät mehut ja kahvit, ja henkilökunta on aina ollut todella ystävällistä. Haastan kaikki tämän blogin lukijat luovuttamaan verta, ja ottamaan myös ystävänsä mukaan!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kävin pari viikkoa sitten, joten nyt joutuu pitää vähän taukoa. Ennen kesää sitten seuraavaksi. :) MinkkiP

Norppa, Noora kirjoitti...

Hyvä hyvä! Nykyäänhän se on niin helppoa kun ne usein laittaa tekstarin heti kun 3 kk on kulunut, ettei tarvi edes itse pitää huolta "milloinkohan sitä taas voisi mennä" - soittamalla veripalveluun, ne näkee myös tiedoista milloin on viimeksi ollut.
Jos ei koskaan itsestä tullut sitä savusukeltajaa, niin voihan sitä ihmisiä pelastella tälläkin tavalla. :)

Sitäpaitsi, on tainnu aika moni meikäläistenkin kavereista olla siellä veren vastaanottaja päässä...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...