keskiviikkona, syyskuuta 05, 2007

Foxy lady - tai noh..

Turkistarhaushan ei ole kovin seksikäs aihe.(päinvastoin kuin puoluepolitiikka) Siitähän "ollaan jauhettu" vuosikaudet. Ketä kiinnostaa? Kyse on toisten elinkeinosta ja toisten aktivismista. Välillä viherpiipertäjiä sitten ammutaan haulikoilla ja välillä tarhaajien elinkeinoa puolustetaan yleisönosastoilla.
Suomi sattuu olemaan maailman suurin kettutarhaaja ja kaikenkaikkiaan meillä tarhataan eläimiä 4 miljoonaa vuodessa! (kettuja, minkkejä, hillereitä, supikoiria, chincilloja ja soopeleita)

Mutta.
Tarhauseläimet, kuten esim. minkit ja ketut ovat vangittuna epäluonnollisissa ja -inhimillisissä oloissa. Se ei muutu vaikka voissa paistaisi. Jokainen eläin häkissä tuntee kipua ja tuskaa. Eri asia on, onko siihen itsellä kantaa ja antaako epäinhimillisyyden tulla korviensa väliin saakka.
Tarhaus on toisille tärkeä elinkeino ja on totta että se on laissa sallittua, ei se tarkoita sitä etteikö lakia voi muuttaa, tai ettäkö se olisi jollakin tavalla moraalisesti oikeutettua. Muissa sivistysmaissa asiaa on ratkottu mm. näin:
Hollannissa kettutarhaus on kielletty ja minkkitarhauksella on kymmenen vuoden siirtymäaika. Itävallassa, Englannissa ja Walesissa turkistarhaus on kielletty kokonaan. Saksan tarhaus on kielletty kahdessa osavaltiossa. Ruotsissa eläinsuojelulakiin lisättiin säädös, jonka mukaan ketuilla on oltava mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymisen. Käytännössä tämä tarkoittaa kettutarhauksen loppumista. Sveitsissä eläimille vaaditaan eläintarhaolosuhteet ja Italiassa, on esillä lakiehdotus joka tähtää samaan.
Jude on lopettanut kanansyömisen ja vähensi lihansyömisensä minimiin sen jälkeen kun näki eläinkuljetusohjelman televisiosta. Ylipitkät ja hirviömäiset eläinkuljetukset ovat toinen äärinmäisyksiin viety ruuankidutusmuoto.
Minusta oli hienoa kuinka syvästi ohjelma Judeen vaikutti. On helpompi tehdä päätöksiä nuorempana jolloin on ehdottomampi ja valmiimpi kärsimään "epämukavuuksia" kuin vanhempana jolloin on jo tottunut että "asiat vaan nyt ovat näin" ja "minä niin pidän itsensä höyhenettömäksi nokkineesta aurajuustokanasta riisipedillä." --Tai tassunsa jäädyttäneen ketun korvista hiihtohuppuni koristeena.

Animalia pitää tietoiskukampanjaa Kiasman edessä. Jokaisella on mahdollisuus mennä kokeilemaan kauanko jaksaa seistä kettuhäkissä.
En jaksanut kauaakaan.

Väitteitä ja vastaväitteitä turkistarhauksesta.

2 kommenttia:

hna kirjoitti...

Mä tunnen tai tunsin vuosia sitten, joka otti hauleja jalkaan…

Tarhau pitäisi kieltää core-texin keksimisenkin takia. Toisaalta minkkejä ei pitäisi vapauttaa luontoon, järkyttämään ekosysteemiä.

Kuten Michael Monroe sanoi (oliko Pressossa): vähemmän slerbaa, enemmän herbaa!

Kuisma kirjoitti...

Nooonni

Onhan se nyt ikävää että eläimiä pidetään pienissä häkeissä odottamassa, että saa kuulankalloon ja pääsee pikkuporvarin olkapäälle koristeeksi. Tarhaus pitäisi kyllä kieltää ja antaa eläinten olla vapaana.

En myöskään ymmärrä niitä vapaustaistelijoita, jotka päästävät nämä tarhoissa olevat eläimet vapaaksi,koska sehän on ilmiselvää murhaa. Jos eläintä on ruokittu säännöllisesti, tuotu ruokaa nokan eteen ja sitten eläin päästetään vapaaksi niin eihän se tiedä mistä saa ravintonsa vaan ikävä kyllä kuolee.

Mutta toisaalta onhan meidätkin pakotettu pieniin häkkeihin asumaan, kun vuokrat on nostettu aivan liian suuriksi. Ei vaan yksinkertaisesti ole varaa asua kuin pienissä yksiöissä missä hädin tuskin pystyy edes liikkumaan normaalisti, rikkomatta mitään taikka kolhimatta itseään. Näin massa nimeltä SUOMI ja paremmasta ei tietoakaan kun on porvarihallitus joka huolehtii vain ja ainoastaan hyvätuloisista ja vielä parempituloisista.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...