keskiviikkona, helmikuuta 13, 2008

Missit roolimalleina - niitä suomi tarvitsee


Haluaisin ajatella, että missikisat ovat harmitonta viihdettä mutta osaltaan ne kuitenkin antavat pienille tytöille viitteitä "roolimalleista", ja suomalaisessa kulttuurissa on vielä aistittavissa tiettyä arvostusta jota Miss Suomi saa, on sitten tankotanssija tai ei.
En ole seurannut missikisoja vuosikausiin. Yritän miettiä Miss Suomien nimiä viime vuosilta. Mieleen tulee jostain syystä Tarja Smura, Anna-Leena Tilus ja Erja Häkkinen, eikä Erja - soon ex-Mika - edes ole Miss Suomi!
Tämän vuoden uusi missistä tiedän sen verran että hän on suurin sanakäänteinen kertonut olevansa uuden ajan missi. Hienoa, tavallaan, etenkin kun osallistuu 30 -luvulta peräisin olevaan ulkonäkökilpailuun.
Mutta. Vaikka en vieläkään muista tämän vuoden Miss Suomen nimeä, enkä aio käydä googlaamassa, sai uusi missi huomioni kun näin hänet Arto Nybergin haastattelussa.
Alun itsehehkutus ja itseluottamusta tihkuva "minulla on ura, kokemusta ja olen loistava roolimalli nuorille tytöille" oli oikeastaan ihan ookoo. Ajattelin että varmaankin noin pitääkin olla psyykattu, jos pitää kiertää ympäriinsä itseään esittelemässä. (Itseasiassa ajattelin myös, että sama asenne ja yhtä vahva näkemys itsestään ja tahdostaan pitäisi olla demareiden puheenjohtajaksi hakeutuvalla henkilöllä.)Mutta vasta haastattelun sana-assosiaatio loppuosa sai minut todella kiinnostumaan. Tiedättehän, Arto Nyberg luettelee 10 sanaa, johon haastateltava vastaa ensimmäiseksi mieleen tulevalla sanalla.
Eipä siinä mitään että missille tuli sanasta Turkis -mieleen "kaunis", eihän hän ollut koskaan miksikään luonnonsuojelijaksi profiloitunut - mutta sanasta Blondi - hänelle tulikin jo mieleen "tyhmä" mutta kun Nyberg sanoi sanan "kerjäläiset" - tuli hiljaista - sekunnit kuluvat - tik, tik, tik - ja missi vastaa: "niitä suomi tarvitsee".
Tervetuloa 2000 -luvun uusien roolimallien pariin.

1 kommentti:

Mari-Johanna kirjoitti...

Oi aikoja oi tapoja, mutta missit ei muutu. Kerjäläisiä Suomi tarvitsee! On muuten aika kuvaavaa, että Ruotsissa ei tällaisia "naista halventavia kisoja" ole järjestetty aikapäiviin. En tosin oikein ymmärrä, että mistä se Jani Sievinen onnistui bongaamaan itselleen ruotsalaisen missin...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...