tiistaina, helmikuuta 26, 2008

Aurinkoa ja verta pakkiin

Vaikka olin vakaasti päättänyt tämän viikon kirjoitusten pysyvän kosiomerkeissä, poiketaan hetkeksi sivuraiteille ja tämän päivän aktiviteettiin eli verenluovutukseen.
Mitä enemmän laittaa viestejä innostaakseen ihmisiä mukaan verta luovuttamaan, tulee eteen myös uusia esteitä. Ei se aina niin helppoa olekaan. Siis luovuttaminen. Veren.

Luovuttaminen voi estyä esim:

- tatuoinnista tai lävistyksestä tulee puolen vuoden tauko
- et saa olla lapsena asunut malaria alueella
- pitää olla kaksi viikkoa terveenä - huom. flunssakausi
- synnytyksestä pitää olla kokonainen vuosi, ja myöskään imettäjä ei voi luovuttaa
- ei saa olla silmätulehdusta, eikä diabetestä
- JA jos kolmen kuukauden sisällä on ollut uusi seksikumppani niin verta et pääse luovuttamaan.
Voisiko tästä päätellä, ettei kovin moni aktiivissosiaalinen ihminen pääse koskaan antamaan panostaan verenluovutukseen ennen vakiintumistaan... ja edelleen en käsitä ettei miesten välistä seksiä harrastaneet voi luovuttaa verta, itse kyllä huolisin mielläni myös sitä verta, jos olisin sairaalassa verenpuutteessa
- ja siis myös hemoglobiinin pitää olla riittävän korkealla

Mutta. Hyvä oli taas käydä, vaikka ällistyksekseni hemoglobiini ei ollut noussut vaikka olin tässä välillä nappaillut rautatablettejakin kannustukseksi. Parasta logiikkaa oli, että hemoglobiini piti ottaa kolme kertaa. Kaksi kertaa se alitti rajan, kolmannen ylitti, ja kun näistä laskettiin keskiarvo, minusta tuli luovutuskelpoinen.

Kuvissa iloinen luovuttaja Ms S

1 kommentti:

hna kirjoitti...

ONko tatskasta vaan puolen vuoden porttari?! Eikö se ole vuosi?! Jännäähän on, että rokotuksessa voi käydä, muttei se mitään estä. Ihan kuin silloin ei voisi saada mitään tartuntoja.

Ja raskaanakin voi ottaa taskan ja imettäessä.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...