torstaina, toukokuuta 17, 2007

Helatorstaista helluntaihin update

Kaikkihan tietävät, että helluntai on hyvä tekosyy sille että ei saa hankittua itselleen kesäseuraa mutta hetken piti miettiä, että mistä ihanasta syystä ei tarvitsekaan mennä tavallisena torstaina töihin- mutta helatorstaihan on tietysti 40 päivää pääsiäisestä!
Minnaryynin kanssa (terkkuja turkuun) pohdittiin puhelimessa sitä, että miten näin maallistuneena aikana vielä saa vapautusta työnikeestä uskonnollisin perustein.
Ja täytyy ihan rehellisesti tunnustaa(aina virhe), että eipä ihan heti muistunut, että helluntai on kristikunnan kolmanneksi suurin juhla pääsiäisen ja joulun jälkeen.
Helluntaikertomusten mukaan kaikki Jerusalemissa olleet ihmiset saivat kuulla pelastussanoman omalla kielellään. Tapahtuman myötä kristinusko astui suljettujen ovien takaa julkisuuteen. Usko ei enää ollut vain yksityisten ihmisten asia, vaan kosketti koko yhteisöä, joka sai luottaa Jeesuksen lupaukseen Pyhän Hengen läsnäolosta
Nykyään helluntai on Suomessa yksipäiväinen, mutta useimmissa muissa kristillisissä kirkoissa kaksipäiväinen.
Eiköhän hei siirrytä mekin takaisin tuohon kaksipäiväissysteemiin?! Suomessa helluntaimaanantai on poistettu vuonna -73 mutta mikään ei nähdäkseni estä palauttamasta hyvää käytäntöä.

Mutta helluntaihin liittyy myös kansanomaisiakin uskomuksia. "Jos helluntaina sataa, sataa jokaisena sunnuntaina juhannukseen asti." Ja Loimaan viljapeltojen äärillä on toivottu sadetta, sillä silloin sataa suoraan laariin ts. tuli hyvä viljasato. Koko stoori.
Näin. Nyt on siis päivitetty tieto-osuus, ja koska helluntaiksi on maikkiksen kanssa varattu summerboyssit niin ei tarvitse panikoitua loppuvuodenkaan sosiaalisen menestyksen suhteen. Sitäpaitsi, vaikkei nyt Helkavalkeita polttaisikaan niin kesäleikit on nyt perinteiden mukaan lupa aloittaa!
Kuva täältä

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...