maanantaina, lokakuuta 06, 2008

Kirkkaampi talvi ja valoisampi mieli


Nyt on vasta lokakuu ja olen varautunut ennätyksellisen hyvin talven varalle.(siis sen lisäksi, että ne korkkaamattomat murtomaasukset ovat vielä paketissa) Kotonani on nyt uusi ilon ja valon tuoja, kirkasvalolamppu. Se oli mietteissä jo viime vuonna mutta en saanut aikaiseksi. Joskus vuosia sitten sellainen löytyi jo eräältä tiedostavalta työpaikalta mutta sen jälkeen talvet ovat olleet loskaisia ja pimeähköjä.
Nopean lamppukatsauksen jälkeen totesin, että lamppuja on karkeasti jaoteltuna kahden tyyppisiä. Varsinaisia kirkasvalolamppuja sekä heräämislamppuja. Kirkasvalolamppu vaikuttaa silmien verkkokalvojen kautta käpylisäkkeeseen ja mm. melatoniinin tuotantoon ja heräämislamppu keventää unta valon syttyessä aamulla vähitellen.
Ajattelen oman aivokuoreni olevan sen verran paksu, ettei tässä mitkään sarastukset auta, vaan luxeja oli saatava kunnon heittimellä. Vaikkakin kieltämättä "aamun sarastukseen ja linnun lauluun herääminen vähän houkutti". Snadisti kuitenkin häivähti mielessä näkymä siitä aamusta kun, tipuset tekisi mieli ensimmäisen viikon jälkeen laittaa paremmille laulumaille esim. Kariniemeen.
Valitsin siis pelkän kirkasvalolampun ilman sirkutuksia ja radiojuontajia. Odotan ajatusten kirkastuvan parissa viikossa. Kotioloissa valaistus on normaalisti n. 50 luksia, toimistoissa 500 luksia ja kirkasvalolampun pitäisi olla n. 2500 luksia tehotakseen. Aurinko voi puolestaan porotella toisinaan 100 000 luksinkin voimalla.

Seuralehden-artikkeli
Kansanterveyslaitos suosittelee kirkasvaloa

3 kommenttia:

Michael kirjoitti...

Sain oman "kaamoslamppuni" viime viikolla ja heti ensimmäisen käyttökerran jälkeen näin koko yön unta sinisestä taivaasta - neljältä aamulla olin pirteä kuin kukonpoika:-)
Mun Philipsin lamppu päräyttää
10 000 luksia...

Nora kirjoitti...

Kerro Norppa toimiiko tuo. Mä haluan tietää, sillä jotain energiaa tähän nyt kaipais. Eikä vielä ole edes synkintäa aikaa.

norppa kirjoitti...

michael, sä oot kuitenkin sekoittanut kotisolariumin ja kirkasvalolampun ;)

nora, mä kuule luulen, että toimii mutta varmaan lauantaina kuulet jo luotettavamman arvion vireystasostani. mäkin halusin hankkia ton nyt, ettei vielä olis se pimein ja väsynein kausi, jos vaikka vähän ennakkoon pystyis keräämään resistanssia totaalikoomalle

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...