maanantaina, huhtikuuta 09, 2007

Valintoja ja rutiineja

Melkein sattumalta osuin sivustolle, jonka nimi sai minut hymyilemään; Yhteiskuntakriittinen feministi. Sitä kautta osuin saman kirjoittajan toiselle sivustolle, jolla ei ole yhtään huonompi nimi: Superravintoa ja hyvät lihakset.
Ja kun vielä selailin paluumatkalla ruokavaliotyyppistä lehteä, ja siinä eräs laiduttaja kertoi (en muuten pahemmin välitä sanoista mässy, puputtaminen ja mussutus) elämäntapansa muutoksista konkreettisesti, mietin että oma ruokavalioni on hyvin hyvin rutiininomainen, enkä ole liiemmilti edes kaivannut siihen muutoksia.
Olen kyllä altis vaikutuksille. Toisinaan. Mutta inhoan myös tuputtamista. Vaikka olisi innostunut minkä tahansa, ja tietäisi minkä tahansa pelastavan yhteiskunnan, ja vaikka olisi ihan varma että muiden elämän valinnat ovat pöyristyttävän itsekeskeisen maapalloa tuhoavia..Tuputtaminen ei ole rakentavaa vaihtoehtojen tarjoamista. Se saa korkeintaan hyvin nopeasti, hyvin vahvan vastareaktion aikaiseksi. On ymmärrettävä, että ihmiset ovat erilaisia, eri elämän tilanteissa. Se mikä sopii yhdelle, ei sovi toiselle, ja omaan asiaansa vihkiytyneen on joskus hirveän vaikea muistaa tätä. Asiastaan innostuneen mielipiteitä on kiinnostava kuunnella. Yleensä se tarkoittaa sitä että kertoja tietää paljon, on seuraa asiaansa ja on tottunut vastaamaan aihetta koskeviin kysymyksiin.
Elämä on täynnä valintoja. Välillä vapaaehtoisia ja välillä taas jopa hieman vastentahtoisia. Eikä aina voi edes valita, tai kaikki vaihtoehdot ovat yhtä vähän innostavia.
Muutokseen pitää olla motivaatio. Sen pitää olla houkuttelevaa ja kiinnostavaa. Rutiinit tuovat turvaa, helppoutta ja ne tekevät elämänhallinnasta mahdollista. Mutta ne myös väsyttävät, passivoittavat ja eivätkä anna uusia onnistumisen iloja.
Niin kuin aina, eksyin alkuperäisestä aiheesta mutta jatkoa seuraa. Joko rutiinien tai uusien valintojen parissa.
kuva täältä

3 kommenttia:

Nora kirjoitti...

Muutoksesta. Aina välillä kaipaa kyllä muutosta elämään ja haenkin niitä aika vinhalla vauhdilla. Mutta käytännössä en kuitenkaan jaksa ylläpitää muutosta kovin kauan ja ajaudun takaisin "rutiineihin". Eli muutos todella vaatii motivatiota, mutta se vaatii myös aikaa ja sitoutumista. Jos ei ole aikaa miettiä niitä uusia asioita, eikä aina jaksa, niin paluu tapahtuu hyvinkin nopeasti.

Yleensä minulla tämä palautuminen tapahtuu aika lailla parissa päivässä... Joten otan melkein joka maanantai uuden muutoksen käyttöön. ;)

Muutoksen laajuus ja laatukin vaikuttavat. Jos muutos on pieni ja sen muistaa helposti, on toteutumismahdollisuus todella suuri. Mutta jos muutos vaatii tyyliin joka minuutille ohjeita, niin toteutuminen on erittäin marginaalista.

Loma on minusta hyvä aika harjoitella muutosta, sillä silloin on aikaa keskittyä vain siihen muutokseen! ;)

Anonyymi kirjoitti...

...tää oli tosi hyvä:)

...ei sillä että muissakaan lukemissani olis ollut mitään vikaa.

Päinvastoin;)


-g

norppa kirjoitti...

No hyvänen aika! Kiitos miellyttävästä palautteesta! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...