maanantaina, maaliskuuta 05, 2007

Joka viides tekijä tuttu

Kaksi syytä, jotka saivat juuri tänään pohtimaan aihetta raiskaukset ja seksuaalinen hyväksikäyttö.
Oulussa oli raiskattu 17-vuotias tyttö neljän miehen porukalla ja uutisissa kerrottiin Big Brotherin Mikan saavan syytteen seksuaalisesta ahdistelusta..
Raiskaus on aina julma väkivallanteko joka jättää uhriin jäljet koko loppuelämäksi mutta mitä enää voi sanoa joukkoraiskauksesta. Jos yhdellä ihmisellä on naksahtanut päässä..ei niin voi käydä kolmelle muulle ihmiselle samaan aikaan. Toivottavasti lapsille opetetaan kouluissa ja kotona tervettä itsevarmuutta. Erotetaan oikea ja väärä, ja toimitaan sen mukaan.
Kiinni pitäjä tai sivusta seuraaja on yhtä mukana jutussa kuin tekijäkin. Myös vierestä katsojalla on valta. Mitä miettii porukka seuraavana päivänä? Oliko hyvä ravintolailta? Mennäänkö kimpparaiskauksen jälkeen pizzalle kertaamaan tapahtumia? Vai laitellaanko seuraavana aamuna tekstareita ja kiitetään hyvästä seurasta... Järjettömän käsittämätöntä ja oksettavaa.
Mikan tv-ahdistelu on ainutlaatuinen koska se on televisioitu. Ei välttämättä niin viehättävää uhrin kannalta mutta on vaikeuttaa tyypillisten "no se kyllä ite halus" -juupas eipäs väittelyä.
Niin kuin aina ennenkin, tulee netti olemaan pullollaan kommentteja jossa ollaan ällistyneitä siitä miten nukkuvan naisen housujen riisumisesta voidaan tehdä oikeusjuttu. Pelottavampaa olisi vielä tietää kuinka moni katsoja harmitteli sitä että tuottaja meni keskeyttämään Mikan etenemisen.. Valitettavasti alkoholin juominen kasvattaa naisen riskiä tulla raiskatuksi..tuntemattoman kanssa jutteleminen kasvattaa riskiä tulla raiskatuksi..yksin ulkoileminen kasvattaa riskiä..tutun kanssa ajan viettäminen kasvattaa riskiä...
Ja jostakin syystä raiskaukseen liittyy uhrin kannalta häpeä ja syyllisyys. Myös yleinen myötätunto ei aina ylety raiskatun lähimmäisen olkapäille. Entä kun uhri on oma sisko, tytär, äiti, mummo, työ -tai urheilukaveri..joku jonka tuntee.
Jokaisella on seksuaalinen itsemääräämisoikeus. Sekä oikeus koskemattomuuteen ja eheään loppuelämään.
Oikeusministeriön Päivi Tukian kirjoitus

Raiskaus – tuttu vai tuntematon uhka?
"Joka viides uhri oli joutunut tuttavansa tekemän raiskauksen kohteeksi"
kuva: Sakari Peltola: haavat

1 kommentti:

hna kirjoitti...

Niin... Mitä sekin kertoo yhteiskunnasta, että isäni osti minulle joskus 5-7 vuotta sitten sormuksen Morticiasta (isästä se on vänkäkauppa ja minulla on sieltä paljon koruja), jonka on suunnitellut newyorkilainen nainen?

Ei se vielä paljoa.

Se on massiivinen, sellainen örkkiheavygootti (mikälie), siinä on vihreä kärmehen silmä ja se on koko sormen pituinen. Sen kärki kapenee ja muuttuu kynsimäiseksi.

Se on alkujaan suunniteltu naisille. Että sillä voi myös puolustautua, mahdollista hyökkääjää vastaan.

Tai se, että meille opetetiin Keskuspuiston laitamalla sijaitsevassa koulussamme 5. luokalla itsepuolustusta. Siis tytöille nimenomaan tuotiin kouluttaja opettamaan kuinak päästä esim. irti jos joku hyökkää kimppuun, vaikkapa aikuinen mies.

Ja todellakin. Miksi niin moni pitää ihan "vitun tyhmänä" koko BB-talon "naurettavaa" episodia, kun "se mimmihän oli koko ajan siinä Mikassa kiinni".

Missä menee raja?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...